[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
影raw用Capture one執會好啲
Xh2S(s stand for speed掛)係26m
H先係8k 40m
係,我記錯左
見幾年啲巴打都係咁講
但好似話c1唔同機種要再收費
用慣咗LR就冇點樣留意過c1啲嘢
C1 fuji 唔使錢
雖然以前知道係唔使錢
啱啱開始用,lr嗰個時候就已經係有用Sony
所以就冇去了解

我再上網爬文先,btw thank bro
不過你upgrade部機要upgrade埋c1
乜都用 classic neg, neg pro hi/std, nostalgic neg, classic chrome, eternal bleach bypass
不過通常係果一日都用死果個film sim唔會轉黎轉去
咁講的話要upgrade 埋部電腦
我部mba 512gb 開埋icloud backup 都差d 俾一個日本trip 既raw 打爆internal storage
其實有得set 同時3個底片出

揀左自己鐘意果個
啱啱睇咗下express同Pro既分別
Pro嗰邊嘅功能我好多時都會用到
我諗可以試咗用睇吓感覺係點先
不過C1 RAW嘅Film simulation只會用返原始設定,執完raw export jpg就done
我應該用唔著 同埋post都可以轉film sim
C1 好似round trip完返黎唔可以用返fuji啲film sim 例如export出去denoise完返到黎C1之後改唔返fuji 啲film sim(包括as shot果個) 唔知係咪我set錯setting冇左meta定係其他問題
Express 31/1收皮
嚟緊得返Pro
俾咗個4折code我
講開又講
有冇人會襯4折買c1p
啱先計過價錢,折實大約等如14個月LR
好似抵玩過LR

始終用慣咗c1
同埋上網睇c1 render啲raw靚啲
但LR連埋PS wo
本身有affinity 1,但其實好少用所以ps對我冇咩吸引力
或者調返轉講,本身要用ps嘅人都可能都一早由c1e轉咗去adobe
咁用返LR算
如果你用開嘅直接買斷佢
對我嚟講都唔係大問題,反正都會後期影嗰陣啱feel就得
其實a7c2有冇得hot shoes插個大啲嘅view finder落去
有的話都幾吸引
xt5 轉左xh2 發現c1~7仲方便 除左粒iso制同拍片制太近之外都好好用
搵日去皇室堡撚下機先

另一個考慮既位係鏡頭,而家手頭上有三枝鏡
1855,一代23.4,同t18300 (諗住賣)
諗緊唔upgrade 鏡頭得唔得
加返個vf咪即係a7iv
不過舊機冇ai clip又真係差咁啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞