[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我怕到時新機個價拍得住xt5 水貨
利申︰諗緊賣左部xt30 換xs20 / xt4 / xt5
師兄諗住放幾多想收
未諗,因為未諗好換邊部
同埋唔會係連燈放野啦
放得平我又唔肯
放得貴少少又俾人話我搵笨
係放都係上carousell 放
我都準備放xt30ii同埋啲鏡
換Sony a7cii
都有諗過
xt-30 加咗都係唔好揸
因為趕住2月頭旅行入左XS10 1680 , 預再多玩10零日後就出發了

最後會入XS10 因為真係需要IBIS(我同女友都手殘),但玩上手我真係好鐘意XT30II 個layout ,可能一兩年玩熟左就會換XT5+了

入左支TTArtisan 35mm F1.4 MF 富士色影喵真係 原來MF 都唔係咁難用
+1 但發覺窮L玩唔起sony
初初拎部xs20上手都好唔慣佢psam 用左一排e+唔慣我部x-pro3個傳統layout
附上主子肉照一張,仍然摸索中

XS10 TTartisan 35mm 1.4

呢支鏡我平時當鏡頭蓋長插幾得意
粗用一啲都唔心痛
想問吓富士夜晚影相係咪真係唔係好得?
本身鍾意夜晚去掃街
猶豫緊入A7c ii 定 xt5
張相太大連登load唔到

IBIS 夜景等我去完日本先玩真啲
我覺得係iso 過1600其實都多noise,仲要40mp,唔知你影乜,一係補光,一係定焦大光圈再denoise

用a74暗光f2.8 上8000都仲接受到
我想換xs20 / xt5 個原因就係因為而家部xt30ii 無ibis,夜晚搭枝無ois 既鏡頭時就好handicap
但諗唔到xt5 4000 萬像素係呢個場景下反而係一個缺點
以前用t3&55200開鏡身防震chuh盡1/50+3200先勉強夠光仲要noise重又唔shape,係自己on9玩自己姐
如果唔鐘意psam既xs 20/xh-2,咁就冇其他方法

都係睇你要咩焦距先再諗咩鏡
而家主力用23.4 一代同1855
23.4 用得好滿意,但低光我又手殘就唔太掂
XS20 個問題唔係pasm ,而係行貨價錢同xt5 水貨差唔多,咁就會諗點解唔上xt5
我覺得好鐘意就換,唔啱就放咗去當租機起碼唔洗下下問,始終自己感受過先有結論

如果又唔會入LR執咁就唔好入Sony,雖然依家都有FL IN依啲creative look但容懶度低好多
吖,搞錯咗你同另一位巴打
果時唔買x-t5買x-s20最主要個原因係x-t5個mon唔係fully articulate
比晒小紅書啲人買哂xs20,一機難求

我都係買黎影貓 平時weekday做毒撚返工無咩好影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞