[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我趕住用又唔想搵XS20先入XS10,不過買左XS10後,慳左筆錢黎買啲MF鏡玩當練下手先 到搵到有興趣焦段先入靚鏡

係有心動直上XT-5 ,但有真係怕自己係三分鏡熱度,影一排喵先算

目前都無乜後悔 TTArtisan 成像麻麻,但諗番個價錢真係無投訴
我唔係好識用啲膠片模疑 其實邊度可以睇番啲sample 同介紹啲膠片有乜特式用乜場景架
我買xt30ii + Sigma 23 F1.4 有時間咪出嚟影吓相

返工D壓力搵地方發洩
用到1600iso 都可接受
不過最好夾新嗰幾枝1.4定焦用,snapshot自己習慣 keep 1/60-1/125快門

休息行下
FujiXWeekly apps
感謝師兄門回覆,試咗Zf 上過手,講真有D重所以都係決定買A7cii
一星期前已經賣晒成set xt30連鏡
本來純粹想搵部機upgrade 都係睇XT5
睇睇吓發現fuji而家街價貴到飛起 性價比好低
最後把心一橫轉會算
不過係有掛住fuji啲simulation同色 同埋compact
搵sony
Ching 轉左邊部
Zf
不過一下子由xt30呢啲咁compact轉咁大部咁重未習慣
不了 唔鍾意佢啲樣 同埋冇錢玩sony
不過sony多啲副廠鏡揀
Zf剩係個body已經係XT30機加鏡嘅重量
真 我仲要加支24 120
支嘢都已經重過xt30 body
zf 唔加grip 真係揸壞手, 就算加左grip, 姆指個位都無承拓
話就話傳承fm2 但大成個碼 又ibis又反mon無計
個重量差好多
真係要啲時間去習慣
但真係又正又靚
內外都兼備嘅機
唯一係冇fuji咁方便simulation直出
要真正學執相
我都係上個禮拜賣左xt4
原本都係想上xt5都係太貴
轉會去左canon
XH2個價企得咁硬,出咗就快年半,行貨都要13k尾
之前XH1跌得好快
可以貼機身貼紙
依家入xf 35 1.4會唔會好不智? 33 1.4 算係全面upgrade 版,不過貴同重。
Ps 有諗過sigma 30 1.4不過對我嚟講wide 左少少
二手入枝又無妨嘅
不過巴打插咩機先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞