[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
陷家鏟
而家B&H落訂可能暑假先收到機
即日訂到就爽歪歪
日本leica 仲要apsc,到時個價仲貴過leica q2 就好笑.

到時d xf 鏡同 summicron 鏡一樣地位
諗緊點清d GFX,順便做大條數. 如果我做總代理要跑數都會咁做
香港9成代理都係咁,高需求邊有可能正價俾你買到
香港真係好cheap
百老匯肥花呢d 分銷商食骨炒機我明. official 代理都炒埋一份

你9月訂iphone, apple 炒埋一份你都想屌啦
我有16 1.4同samyang 12 2 兩枝我都同過嚟影星同夜景
個人多用samyang啲 雖然mf但係wide啲同埋啲星變形得少啲
不過16mm玩panorama幾唔錯 同埋用嚟影建築、室內同某啲人像幾好玩

你有興趣嘅話我平啲放枝16比你 我入咗16-80冇動力用

小弟第一部機係Sony RX100傻瓜機 。第二部就係xt5。買咗就黎半年仲係用緊支18-55 kit鏡,主要係影固定風景同夜景燈光。諗住平平地買多支新鏡,目標係Sigma 18-50 同XF35 F2。但我長期都係23-35依個位影係咪定焦33-35會比較適合,還是用住kit鏡練習先?求指教
有1855做咩重要買1850
睇網上啲評價話18-50個光圈好大,諗住傍晚弱光影相可以用黎補光
但你影固定風景/夜景燈光兩樣都係要收光圈影
我係你會拎舊錢買支腳架抵玩啲
1.1855 同1850對比,1850冇咗防守手震同埋恆穩2.8光圈,不過t5有ibis又唔係到超級重要,買1850就建議放走支1855去

2.主要夜晚要嘅話,咁不如直接買支腳架

3.23-35mm係電腦開返個焦距睇吓邊個用比較多先再諗買23/27/33/35邊支好
唔係富士係日本leica
係leica係德國富士
使唔使配貨呀,有消費記錄優先派貨
出gfx+x100vi set
無貨留名登記排隊
想要xt50
後門直送大陸啦
下代唔係xt40咩
50有排等
如果原價入到vi有無可能trade到v+本金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞