[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
Xt 30 不過遲吓會再upgrade
33.4其實唔重
同埋你會換機就唔好買35.4啦
舊機用35.4就ok
新機就唔好
我xt5用都覺得可以接受
價錢同畫質比嘅話都冇咩好投訴
不過枝鐘xt10跟到我依家都八年
換機應該都係年零後嘅事 純粹想入枝大光圈prime 玩下
33 1.4 la
想問下x-t4依家賣到幾錢?
我連xf35/1.4賣左$10200
Ching 想問下你xt 30賣到幾多錢
我都想賣晒機+鏡
星際放?
carousell
你地最常用邊個底片影野?
cc
巴打最後去邊度買xs10
本身心思思諗緊xs20但基本上都唔會搵到
我都心郁郁想買xs20,但周圍都冇貨
建唔建議買XT4算?
買水貨算啦 得1年保同無有咩分別
Sony個創意外觀都做到Fuji啲simulation 同色咩諗咗好耐XT5定a7c2
呢個睇你要咩需求
影個下用Astia,近排用多少少CC
但最後都係入LR還原基本步再重新執過啲色
IN,FL都唔錯,Sony個邊多數都係入LR執
Sony唔多人討論recipe可能你要揾下
都可以問chatGPT
xh2 同xt5 最大分別係咪富士控制同pasm?
冇用過,但係喺外觀上睇係仲有拍片嘅option有差別
Xt5主打影相/xh就雙修
XH2 EVF像素高D 有得插cfeB
連拍緩存大d
拍片多個 prores同8K
唔係xh2s 先有8k?

因為諗緊由xt30ii 升級,而xt5 同xh2 (唔係2s) 差唔多價,就想睇下兩部機應該點揀好

就咁睇d 轉盤,好似升上xt5 會唔使太多位去適應
XH2S得26mp 8K最少要33mp

我以前用XT4都係長期快門set去A 當A mode用
係同時拍片加影相麻煩d姐

同埋XH系列有得你自定mode 你set好哂就直接轉mode就得
我自己set就
C7 4K120
C6 A mode 機械快門 單拍
C5 S mode 電子快門 20連拍
主要係慣左用轉盤轉shutter iso 光圈 (光圈可以用返鏡頭都得,不過要少少時間)
睇下review 先,反正係咪都等到二月再決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞