[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
Xs20
應該絕大部分相機都係咁嘅AF system,大光圈個phase detection同contrast detection 先會快同準,所以部機會係對到焦之後先收細返去你set嘅光圈
xpro3 個價咁硬嘅
當x-e4同x-100v個二手價都貴過佢果時又好似make sense
請問有冇師兄預訂左 fujifilm x100 第六代

部機spec應該仲未出 但想提前預訂

未做過咁嘅事 所以想問下去邊間預訂比較好

X成 肥花?
當15mm定焦用
有得訂啦咩
岩岩轉左會黎fuji
第一部fuji就係xpro3(雖然二手
希望黎緊會出4
keep返個扮菲林mon 對焦快啲就心足了
同埋想問下意見而家用緊23f2
想買27 2.8影人同景會唔會差好遠?
主要想最輕咁出街
35同40又唔會差好遠嘅
最緊要係順手又靚仔影得舒服就得
可以影多啲同限制自己多啲有時刻意練習之後都會有意想不到嘅效果
唔該曬巴打先
我見呢枝27 2.8再輕多一半 帶出街真係方便好多
唯一光圈係差少少不過2光圈又一定唔會咁輕 好難揀
你唔介意MF 福仔有支27mmf2
好想要xpro4,但爆料好似係出x100vi多,xpro4完全0消息
邊間肯收你錢咪邊間訂
不過你要上連登問即係你都唔係人地熟客,肯唔肯留貨俾你都難講
要最輕咁都唔洗諗其他鏡
大部分都係日頭影咁光圈未到好大問題,除非你需要散景同夜拍,一係去showroom撚下先。
再唔係就抆走AF玩手動鏡,上邊有巴打話齋福仔支27既細又搭xpro。
啱先睇過下又幾正
我就係呢個組合 不過福仔啲鏡係貴 就咁帳面睇可能會有好多人問做乜唔買ttartisan, etc
我覺得你依set個風格都好夾影個時會幾陶醉,但我係後者

由開頭局住用kit 鏡到中後期長插7artisan用
都冇點留意同研究下Fuji啲鏡
之後轉咗會就覺得原廠算貴又冇乜upgrade 鏡群就冇乜興趣

主要係用Fuji 影相步伐好慢,af有冇對我都唔太重要變相就冇咗需求咁。
唔係話依家既Fuji 冇好機好鏡,但以經習慣Fuji係慢活慢慢撚。
新宿 big camera 冇曬xs20 貨

去旅行用sigme 56 1.4 都幾大挑戰
好多大d嘅野eg鳥居 要行遠好多步先影到

自己趕時間 好多都9影
d相光影、構圖好一般
城市景30mm都差咁啲 仲56
變焦算啦
真 搵自己笨
要用sigma定焦都用23
多人嘅地方唔好話56, 3x都難搞
我覺得呢啲野有啲似支35.4 明支野嘅人就知佢嘅價值會用到痴實部機咁 唔明都大有人在而又有佢地嘅理句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞