[LIVE] 東京羽田機場 飛機失事火災

509 回覆
10 Like 8 Dislike
生命其實唔係咁寶貴
吹大左
連續幾個reply你都一口咬定JAL錯, 係唔係你搭JAL時delay得好勁
唔知過左身嘅會唔會係特救隊嘅人
嘩好癲 我啱啱仲諗緊降落時減緊速都勁快,已經著哂火
啲人點解可以咁快逃生
原來燒到咁都未開始走

另一條片影到啲人碌落嚟咁滯,真係死過翻生
因為生命既價值其實唔高
活著都冇乜咁特別
對好多人黎講
死得其所比起活得 on9 更有意義
https://youtu.be/7P9OAng32F0?feature=shared

即係好似上面條片咁,JAL 可以當landing fail 再黎過解決呢單野
睇返條片好似臨掂地下先有碰撞起火
真係未入知道咁大件事
可能以為降落得差都唔定
有成熟災難應變系統嘅國家
一有災難發生民眾都知點應變
真係唔係個個國家都做到
可能佢係啱啱折返其中一班機
我都想問點解仲要等, 唔係停定架機就開逃生門咩?
唔熟飛行安全指引
咁都叫打
大難臨頭各自飛人之常情
但危急關頭仲可以冷靜盡責疏散晒全機人落機 咁叫乜鬼奴性
你試吓下次到你老母坐緊架機爆engine火燒 機上班人走先唔指示你老母去出口滑梯 睇你到時屌邊個
係,好撚堅
海保部機成架爆炸
A350相對地只係引擎、機底着火
冇起落架、就咁機肚落地有火災都未傷到乘客
歐洲佬今鋪真係救咗班日本仔一命
唔係 上面有另一條片
差唔多到地面就已經著哂火,但都有land到
或者咁講,ATC/海保可能有錯,但我覺得JAL 係唯一有能力安全咁解決件事,但似乎冇咁做,除非JAL 證明到too late 去解決
應該因為得番機頭走到
所以機尾要等陣
如果唔係就人踩人?
乜唔係近門口嗰個幫手開㗎咩
但被海警機撞時, 我以為成架機應該都會感受到好大撞擊力? 不過除非坐正係引擎位(?)乘客見到意外過程, 如果唔係其他人可能最多以為有D起伏/氣流?

睇完真係好驚
平時坐UO d大陸同香港人未停定都沖晒出黎同拎行李
我覺得如果香港發生必定有人行李緊要過人地條命
分分鐘比d仆街用喼割爆條梯
其實睇片果個位置,JAL落地果吓即撞海保機冀,然後海保大爆炸,果吓爆炸應該都過千度,海保機員一吸氣,氣管就灼死晒,全部窒息,機師可能好彩忍得住,不過估計應該都全身2-3級燒傷。

海保偷步駛出滑行道機會好大,而ATC又無睇雷達海保偷步駛出安全範圍,如果ATC睇到,有3幾秒時間可能仲叫得切Turn Around。
你覺得
又或者而家係機場買左JAL走唔到嘅人
可能係見工唔成
個個爭住拎行李
門口乘客應該都要等crew指示先可以開機門? 但應該都係協助開門? 即crew開到, 佢唔駛幫手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞