[LIVE] 東京羽田機場 飛機失事火災

509 回覆
10 Like 8 Dislike
人地全機組一早定好晒決策嘅先後次序同埋任何情況之下嘅溝通方式,唔會到出事先諗點算架啦
乜嘢訓練 可以同消防比先?佢哋係明知有危險 著哂裝備入去救人
no.1是指起飛順序
正解
唔會, 因為是全球都用來表示順序
岩呀 你班機D姐空走先 你就燒死左係機入面
唔會 因為呢個no 1 嘅字眼都係官方全球通用
Frankie Housley (1926-1951)

美國籍機艙服務員,喺一次撞機,疏散咗十位乘客後,番轉頭救個四個月BB。後來喺機艙搵到佢同另外四位女士,同兩個BB嘅遺體,其中一個BB就係佢懷中

Barbara Jane Harrison GC (1945-1968)

英國籍機艙服務員,一架由希斯路飛往悉尼嘅航機,起飛後不久著火並緊急降落。佢獨力一人引領乘客由機尾疏散,最後佢番轉頭入機艙時發生爆炸。後來喺機尾發現佢同另外四人遺體

唔係淨係日本人先有呢種「奴性」,不過喺正常國家,呢種行為一般稱為「英勇」
無可能
咁比instruction 會有conflict
無direct and clear clearance to entre runway 絕對 violate standard operating procedure
係都BEA查
我英國日日用英文,唔好講北面果班人 電話加印度口音真係要佢地同一句野講三四次先得,學呢個表有用過AEIOU 同英文發音
這是正式錄用的機師嗎?
大陸機師唔係都要去澳洲定外國先考到?
無計,佢哋以為crew好似宜家啲職業咁,冇做過training 就屈個客偷野
仲有蘇格蘭、威爾斯口音
講緊AEIOU果類呀
唔係講緊SMCP同航空慣用A-Z讀法

所以好多時一聽就知對方是內地/日本/韓國/新加坡果種口音
即是鄉音
燒剩主翼尾翼同少少機頭
同架機出事後偏離跑道 停唔到就成架機衝入東京灣
https://youtu.be/Fqj5C-FswQk
有冇人可以解釋吓點解要用八個鐘救火咁柒?
架機入面果啲jet fuel黎,邊有咁易救得熄,唔係求其拎條水喉射兩野就搞得掂
有乜嘢要用八個鐘去搞?香港咁柒都唔使八個掛日本真係垃撚圾
香港都要

呢幾年taxiway exit
淨睇圖嘅話 layout似有改動過
會唔會軍機記錯或者睇錯出口位?
不過有冇睇錯出口都唔會影響成件事
你唔凸出去根本唔會撞
而家一邊講剩係叫你係C5 等
一邊就話clear to take off
海嘯啲片 啲日本人都叫晒 喊晒既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞