[LIVE] 東京羽田機場 飛機失事火災

509 回覆
10 Like 8 Dislike
知道個對話模式就聽得唔清楚都大概估到講緊乜
嗌台講野全部都係「對方>自己>要求/複述」
我覺依個sop有問題
好簡單 crash landing 後都確保唔到通訊係正常

當然 我都係9up
沒錯 如果當下1重飛會出現AF4590咁 因為引擎冇力搞到隻機升力不足再全機攪炒
所以正常呢d時間係 full service break 盡快停低再做evacuation
正路停喺holding point條線前面係幾大部機都唔會撞到,個位置同跑道中線有段距離,如果佢停得太前,雷達見到會有AA(唔知日本係唔係咁叫)衝過去屌爆佢

而且正路無人會偷步行定先,因為唔跟tower指示真係有機會死人的
依家小學已經係跟呢個表學架啦?
佢喺C5 hold short正常都係等隻機過左先出
touch down啲機應該C6/C7就離開rwy
但正常海保個機師除非想自殺,否則JAL未LAND,佢又點會駛晒出黎,我估佢偷位機會比較大,結果出事。
我好似聽到tower同佢講no.1,唔知有無聽錯
機上通訊有問題,機頭睇指示燈會見到,佢會親自出黎同CREW講。
起碼一兩年先有調查結果
偷位或者聽錯指示都有可能
目前黎睇都似係海保自己失誤係最大責任
當然亦可能有包括塔臺未確認跑道clear(如果闖入係較早發生),塔臺指示就應該冇乜問題
而JAL基本可以講唔太關佢事,夜晚要佢目視到跑道闖入都太難為佢
日本自衛隊同海上保安廳其實係當地機場有好大權限同威望,日本無香港類似AA嘅物體,雖然係咁,但日本機場好少出錯,因為所有職員奴性高,人工足,責任心重。
無,我都聽到
如果兩個機頭都冚家祥呢
唔好話機場,成個日本職場文化嚟,所以今次發生呢單野先咁大回響,成件事好唔日本
由ISM決定。
加左軍佬就唔同啦
香港好似要求都高
有。但自此之後航空業界每一句都會Recap。自己聽錯或佢講錯,Recap返出黎,對方聽到會糾正你,呢招已經用到而家無出過事。
咁機尾新紮空姐,點知前面死晒未
空姐有相關專業訓練
咁可能就係因為呢個no.1令海自機師有所誤會,以為出得?

其實都幾唔鍾意tower講啲官方以外嘅字眼,明明簡簡單單咁stand by, hold, clear就已經好清晰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞