[LIVE] 東京羽田機場 飛機失事火災

509 回覆
10 Like 8 Dislike
發生嘅時間應該好短
千鈞一髮警告就stop到?
睇唔切就睇唔切㗎啦
YT有條錄音片係大陸機司因為英文太廢
連基本指示都聽唔明
俾美國機場控制塔員屌
嗰一刻好彩架機喺地上
唔一定stop佢
就算係機師紅燈「俾油」即響alarm已經差好遠
除非機師一心想自殺
成日覺得係唔係假嫁
有冇噤垃圾
唔通佢地係中共國係
飛 不要飛 停 噤?
直接frequency接收收聽,聽慣左其實係好清晰
但係依家接收完再用電腦聽返係會有影響

而且一定有一套指定溝通語言,用於雙方溝通
我就聽得清楚知道佢講緊咩,只是有日本英文,聽出來唔係聽慣既英文讀音
依個係只有英語系國家既人講既英文先較岩音
無論咩地方人都有口音既情況一樣

講真,香港讀書由細讀到大學既AEIOU係真係好重要,拼音都係,究竟A-Z如果讀音係點讀,小朋友真係要學,但係以前讀書真係無教過
咁就真係要睇返海自架機原本停咗喺邊個位,如果可以俾架飛機停喺一個行出少少就連控制塔叫停都叫唔切就中跑道嘅位其實都幾危險
好似話另外一邊着咗高溫警報
好明顯軍機做錯野

不過最後可能好似1985年延遲救援
都冇人要負責

埋沒左真相
我估ATC 批 JAL LAND R34, 亦批海保C5 First Priority 緊接 JAL Land 完就 Take Off。但係JAL 掂地或就掂地果1-2秒,海保可能唔係太知A350有幾大隻,以為係平時A320細機,所以偷步郁機想快啲Take Off,以至海保突出左邊機冀及機頭俾JAL 右邊機冀劏開發生爆炸。JAP 機頭視覺應該睇到佢突左少少出黎。

咁大愛啊 等你拎條命換我條命
死左先慢慢嚟後悔啦
真相太殘酷
日本似會將個調查結果㩒落去
我覺得依個地球上
係得架仔先做到咁有紀律
算真係好彩
降落果架咁多人
大陸東航單自殺式墜機已過1年有多,都無晒聲氣
掂到地而go around 個大前題係冇撞到野
而家呢單係撞到野
如果佢係撞到野又go around 引擎著火+漏油加機肚唔知有冇火 再嚟升力不足就全機一齊係咁先 今次唔重飛 事後睇係岩
你收皮啦7頭皮
你呢D廢人咬老綜社會垃圾撚會明咩叫職業道德
暫時聽返嚟係 air speed 左右唔同 所以先係接近V1 緊急剎停 而因為有規定 reject take off係要full service break 所以係一定會自動爆呔放氣 所以先會著高溫 所以type certification 其中一樣就係要咁試 睇下V1會唔會停得切隻機 同時有消防係附近stand by射水
架仔做野有效率 定係死板呀
Air China 981?
隻機應該唔係突左小小出嚟咁簡單
應該係成隻係跑道中間準備人地落完就俾油走咁
如果唔係唔會隻13XJ 2邊引擎個外殼都有凹痕
其實睇片佢已經係完全箸地滑行先撞
想重飛都應該做唔到,重飛幾乎一定墮毀
而且都滑行緊應該唔會有機師選擇重飛吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞