大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
政府工重唔重視成績?
First hon同second up冇乜分別
始終有啲大學有啲課程first hon可能真係好難
就算你報最top嘅工 你其他嘢啱嘅話 應該唔會因為呢度畀人screen走
同埋始終讀書唔係100%反映工作能力
淨係收first hon可能唔理想
亦好少會有人Q你點解只得second up冇first hon

但Second low 同second up
就咁睇 啲人會覺得係弱智同正常人嘅分別
你要花力氣去解釋點解你唔係弱智
20前係重要
移民潮後唔重要,行行等人用
3rd hon grad

畢業後2.5年而家50K
如果5月返,到12月先知meet唔到但你又上曬手做得掂唔通炒你咩
我second low 畢業但搵緊成十萬一個月
名銜唔重要
最重要你識人同有人脈
就算你有gpa 同hon但係人哋唔使你交
咁都要入到場先 你third hon冇工做比你識飛天都冇用la
我覺得識人重要過你嘅學歷或者大學成績
有啲真係大公司唔收 3 hon 2nd low 呢
入到去真係無人理咩first hon
通常都master phd
有工作經驗可能都入唔到
睇工種啦, 不過一般黎講entry grade 一定會想in 高分 first hon 先
Same 同樣大公司唔睇gpa
呢行hon 真係唔緊要, 肯做肯考牌又凑到客就得
On9
Master 有錢就讀得
識人 2nd low 出cheat 有record
依家Kong u master
一係就講大話搏佢check唔到 一係就下一世囉 呢D人地就係要請夠green 夠fresh既後生仔 你做幾年野老erer咁係唔會有優勢 邊有話你想就想 我夠想做李嘉誠個仔啦
如果有識人同有人脈有埋1st hon就唔只十萬
唔重
都係睇老細肯唔肯收
工程科2:1 差一分1st
嚟到英國乞緊食
但係睇嗰啲升學post講做幾年相關行業再入會大機會啲
即係佢哋咁講係錯定點?
聽過UST工程Second Low去Scotland入到Master
果D係experienced hire 唔係grad program MT 唔係親生仔 MT就藍血人 公司打橫行 保你升到上中高層 你紅褲仔出身咪同工唔同待遇 大家做既野差唔多 能力差唔多 但MT出身就高人工過你 騎住你
master都睇科睇學校
講得出有錢就讀得應該未報過d好既programme
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞