大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
入場卷呢啲,大部分見工只會睇你咩學校同學位基本上正正常常八大 魚仁生都冇問題

如果你想讀master就仆街2up基本消費
你唔成正比姐 大把人成正比 入到ibank 大行mt fg3 4 5 6 7萬果啲不知幾值
但問題係做到成正比嘅人係咪好少?

我最近睇post發現啲人講到好少人可以做到 因為本身勁嗰啲已經唔需要靠做幾年先再讀 而剩低就係無咁勁嘅先要咁,而無咁勁嘅又多數都入唔到錢途科,所以好多人讀完都係得洗底作用同埋多個master名銜
eo?
係一個大部分人讀唔成書又打份牛工既論壇問
你想得到咩答案?
taught master also?
人地咪就係問緊你嗰個公務員屋企人有幾撚把炮幾大粒 咁有影響力囉同埋真係咁撚大粒 又有無咁大膽做到咁出面?
general grade好撚威喎? ca定aco師呀 general grade又無特定部門 今日係呢個部門 聽日都唔知去撚咗邊到啦 仲打招呼 同邊撚個打呀
到你同人爭MT個陣 就知自己少左啲咩入場券
恆大仔都打橫入啦 仲big 4光環

肯挨就入到
家陣其實真係50% above 嘅人master
離題,但係第一下睇咗做「大學Horny/GPA究竟有幾緊要?」
政府先唔睇啊?
三大都想收2nd up la
同你冇second up 今個市點搵工
Hon 主要用嚟報master 同Ao Eo
做野上都係睇面試表現 個人際遇
真心話:完全唔重要
我3rd hon都做到自己想做嘅嘢,甚至畀成績好嘅人更如意
我係3rd hon -> FT work + PT MSc -> FT PhD -> FT work
連收我讀PhD嘅教授都唔睇我成績就收,你諗下出面啲HR有幾hea? 學校成績表只係畀grad job嘅HR參考你有幾多料,但其實只能反映小部分。到真正出來社會,工作崗位知識會掩蓋學校成績,人脈同際遇變得更重要。
唔好再話識人好過識字
識人係唔駛讀大學
中六畢業去做野邊做邊讀part-time degree
人地大學畢業佢已經有4年工作經驗上管理層
成世都騎住你
GPA主要係用黎上graduate program
等你唔識人都可以用張cert逆轉人生

但係之後你考到牌就夠用
無人會理你考到幾多分
睇你想搵咩工
所有GT 類工,無2nd up,
全部彈走,in 都無份
其他工無所謂
Year 4姐
比d空間人啦
好快佢唔會再有咁天真既諗法
我都好懷念當年會執著GPA既我同埋個個時光
識人緊人好過識字
班富二代 識個伯父 躺平都得

依家講緊大部份白紙 up 有無用
讀書低能 一堆

識讀唔代表識做人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞