大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
Graduate Program其實同Junior升上去有咩分別
Graduate program班人就係親生仔?
話到比僱主聽你大學冇hea 過就ok
而讀書係其中一樣
我同意人脈重要
我同老婆都高過2nd low
各自都搵多過廿萬一個月
佢Second Low用International Student身份入 唔知係咪關科水所以比佢入到事
換言之HKU 係垃圾?
For fresh grad可能係既
For 有經驗人士嚟講有大公司經驗比起咩大學咩hon重要好多
其實政府工/紀律部隊睇唔睇hon?
first hon叻仔
sec up叫做有努力過

以下嘅咪當有個學位
但不太影響我觀感
利申前head hunt
唔知你點樣推斷到呢樣野出黎

每間U除左overall排名 唔同department都有高有低
department入面既科目都有分高低 亦有d科收得少嚴d 收得多會鬆d等等
同時就算唔係好 唔一定講緊垃圾級
好多學校都開一堆mediocre既科目做學店賺錢
大公司見得都會問兩句嘅
邊行?
你冇後台想in 大公司management trainee
GPA 低過3.3 直接screen走喇

皇親國戚話知你冇hon 畢業一樣唔撚驚
追唔到既話索性搵份好intern 搏下
咁奶滑坡都有五個正評
最後一句真係送返比你自己算啦
有好嘅 intern 經驗就唔洗理
白紙一張的話 人地唔睇gpa咁睇乜
小弟sec low, fg 銀行am
巴打,我正正係讀U時冇咩紀律,同以為GPA唔重要而hea讀嘅人。

搵第一份工個陣就發現GPA係好重要,因為GPA我其實係冇左好多機會,條路亦到唔係咁易行,做左幾年付出好多努力依家先叫好少少。

亦都因為大學hea左,令我知道出黎做野要急起直追,所以態度亦都180轉變,認真做野,假期用黎考試,依家做左幾年野都叫搵到2倍連登仔fg價。

講真如果我當初肯讀書,起步點好d,我相信我會行得容易d,或者付出同樣努力但條路已經行得遠d。

見到有d連登仔話咩第2份工仲要睇gpa就係垃圾工嘅,簡直係bullshit,大把top tier finance/law工會keep住睇你gpa(起碼頭5年),你爛gpa直頭連入閘同其他candidate競爭嘅機會都唔會有。
我自己圍內
Lower second - 銀行Rm 45k
Third - sales 50-60k
Grad 唔撚到 - sales 30k

Fg嗰刻同埋比屋企人知好重要
之後做幾年嘢就唔重要
要睇學系,同收生,大學都要做生意
你朋友係有工作exp? 唔係fg 直入master?
下年返黎睇下經濟點再講入唔入政府

雖然我自己圍內全部人都爛hon
最勁嗰個係lower second
結果都叫揾到少少食
但係我地成班都係好彩

所以我哋自己而家senior 少少
請人都一地踢走野雞爛hon
我哋好彩係我哋嘅事 但我地冇心情去train 一個同我哋當年一樣廢嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞