大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
1.讀書期間r intern做
2.第一份工, 尤其爭大公司mt
Big 4全部叻人
就算我舊時讀UST....
我都覺得除非你真係好撚hae (大學其實好多呢d人),否則你上足堂,真係有溫下書,好難second low.....
我果陣返大學返三年,我未試過below mean。其實大學考試係易過A-level 好多,d野一般都好straightforward。
咁當然一定有d題目係難,但係就算果d你全部做唔到,都唔應該會衰到second low。
咁連大學都入唔倒嗰班點算
真係醒果d人。
根本好多野都兼顧到。
好似d人成日問應該上莊定讀書。屌,真係勁果d,why not both

但係如果你問我,只能二揀其一,一定係讀書。
咁你要有其他嘢證明倒GPA Hon以外人哋會考慮你
想問下GPA幾多先係second up
冇直接關係,同埋你成績唔好連interview screening都過唔到,點show到interviewer你知有能力。

除非你有原因令你唔可以chur gpa追hon, 唔係你選擇hea99咁最尾淨係攞個second low, 你所謂「gpa冇人睇」只係一個想hea99嘅藉口。

出黎做野幾年唔會有咩人會睇gpa, 但你fresh grad第一份工gpa係好緊要,second low 基本上好難過到大公司grad program screening, 而第一份工嘅起步好多時已經決定左你之後條路順唔順。

唔好成日諗呀邊個邊個second low都做得好好,諗下second up定second low行得好嘅比例邊一邊高d,呢個世界大把成績好又能力高又識人嘅人,你係有得努力嘅年紀唔努力下第時一定會後悔。

利申second low grad, 過來人感受
唔重要
聽咗師兄建議,冇咗ibank offer
好重要,請努力追,Hon愈好選擇愈多
做緊百佳,360 收銀,天仁茗茶,m記, Hktvmall 收銀,跟車送貨果啲,最少到依家仲係咁。其實早係10年前已經有通街學士,要讀master既講法,hku 出嚟係咁send cv 冇人理咁様。所以成日話要入nursing 就咁,grade 爛是但,畢到業有牌就有工返,HA比位缺人
巴打,我唔係針對你,如果你睇完唔舒服,我講聲sorry先。

但係我真心覺得,只要真係有少少好奇心,真係有比少少心機溫書,個人有紀律上足堂,真係好難會second low.....

我覺得呢某種程度上都取決左個人做事的態度。

高分低能我從來都認為係extreme cases。我見過,但係根本係好少。
你個人願意去學習,搵方法進步,資質再差都會有上手的一日。但係如果連學習都懶真係搞唔掂。
以前唔重要 但越嚟越重要 因為好多垃圾都有大學學位 點樣分邊啲真係讀書係要靠hon
其實通常屋企有咁嘅人脈,個細路自己都會好醒目成績好。

家庭教育資源好重要。

呢啲人唔洗屋企人潛規則都超越同齡人一截。

利申:我自己有大公司offer,同batch全部屋企都有啲錢,唔係國際學校就英國boarding school,大學成績都好好。
如果你對自己冇要求
咁你都唔好對份工有要求
唔係1st拎船
你2up low同 3都無撚分別
呢d post只係比2up踩2low
2low笑3 打飛機用
講真,屋企人有得人脈,本身父母都係醒目的人。即係基因優良。當然撈出來的小朋友都會聰明d。

當然加埋後天資源培訓,根本已經贏一大截
無錯,
因為第2份工會睇既係你第1份工既公司同收入,
而第1分工做咩就係睇你GPA同interview醒唔醒。
職場就係雪球效應,
輸在起跑線既人贏左小小,
係唔會唸返如果當初贏在起跑線會贏幾遠,
只會同你講輸在起跑線一樣有機會贏
水自己係好事黎
我係乞食科哂銀時畢業
我岩岩畢業果陣其實對自己前景冇咩打算 有工就做既心態
一畢業果陣好正路就係搵左自己本科related既工(lab果d)同埋搵左自己相對有興趣既銀行
其實我讀完書就俾返哂學既野俾學校,所以固之然lab既工都唔請我因為interview真係一樣都唔識答
之後入左銀行做,都係由teller做起,依家做左6年野,大約4xk (今年4月第一次轉工
master 真心唔知揀人準則
本身first hon 4.x gpa 畢業,報過cu taught master
冇得interview 亦冇offer ,最後得一封信話叫我明年再試
跟著報外面嘅PhD , 直接出offer 連full ship
個program director 仲打俾我,好似怕我唔去佢果度咁
仲有得追就盡量追
達唔到呢個要求 但想入咁可以點算?做幾年嘢先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞