大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
咪搞咁多野
再讀個part time Master咩都搞掂
CU都易入

Master更加唔睇成績表
Hon高啲選擇多啲
你想搵好工就準備定多啲子彈
無乜所謂咪由佢
講完好似好廢咁

利 成績好差
但我個行好缺人
有手有腳都請
係睇你有幾想上位
有hr同我講我有second up先畀我in
先唔計gpa重唔重要,
樓主追唔追hon巳經多多小小反映左第時做野既心態,
2nd low就係多呢D「接受到自己2nd low」既人,
做野standard好大機會會低,
我自己就一定唔會請
我都好似你咁上下

好多時人大大下先知自己想做乜,希望ching生活都愉快

利:都係懶同讀冇興趣科所以2:2

唔知外國係點
但以香港舉例,講緊中大50%人second low
加多10% third/pass
即係你當緊超過半數大學生係垃圾

一日大學仲係拉curve一日都仲會有半數人second low
講到弱智過中六畢業咁

唔否認second up以上真係多好多機會
但始終有半數人係平凡人
特別係哂銀時,努力唔代表你追到
膠都廢事俾
識人好過識字同自己識唔識字有咩關係?
個人夠唔夠smart最緊要
Hon只係考慮因素姐
都要睇下你interview 、intern或者其他活動比賽etc
我係啱啱好second low有一個sem試過得1點幾
但我有parttime同freelance 接下job嘅經驗
fg見咗7,8份工 啲老細冇提過成績
仲有心力仲有機會咪試下搏個second up 番黎囉
起碼就算最後都係差少少
你去interview/CV你都可以寫最後一個sem 個GPA 去話比人聽你有掙扎過

見工/master 就好睇你心儀既係邊一範
15年期08年畢業
金融海嘯果期。
CGPA1.67
外國有啲公司唔收2nd low
正常大公司一定睇
我間到十月十一月拎cert個期就隔兩個禮拜問拎copy, 要證明meet到2nd up requirement, 同留record
對第一份工有影響
講緊呢個影響都係你搵一啲比較睇成績嘅工
例如學校/MT嗰啲
對之後工作完全是0
1st hon 可以拎出嚟J下 其他就算撚數 出到嚟冇人理你咩hon畢業
4個入面 有兩個揀靚女
當然如果你academic bg 太差
見麻甩佬之前 已經抆走咗

利申 有份幫手in
但係好多豬西都入到
CHING個BIG4係咪指足球
所以咪話 兩個囉 hr 8婆 唔中意你 都無計

親身對答 問我in 完 覺得揀邊個好 我話靚女啲果個
鬼佬&香港麻甩佬:hahahaha
嗱 我無指到名 邊個係靚女啲
只係會入面我最細 夠膽講真心話
第一份要睇
之後你都要show transcript . 其實冇得避
你聽佢鳩噏丫,出黎做野邊撚度會有人理你係咩hon..哩啲用黎打飛機用。
流明成班中學畢業生出嚟話讀書唔重要/成績唔重要
醫療科應該唔係點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞