大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
master 9成只收2up, 潛規。
讀master係咪要second up 以上
哩個好似都市傳說成日聽人講
我經歷左3個階段 可以參考下
唔一定適用

8大無牌+非專科

1. 畢業時sec low, 人脈差 個人亦無自信入大公司MT post 起步比人慢

2. 做左5年野 唔覺得有人理我過gpa

3. 做左8年野想進修 但人地會睇gpa
報左2年master都無下文

30歲鬆d 人工stuck係3x上唔到40
自問個人有自信 有人脈 有際遇
上面講既野對你可能無咩參考價值
2up都收,好多朋友都係2up讀master,2low 可能要interview, 靠exp,公司信之類敲門,我未試過,聽人講的
又或者咁講我老豆有戴眼鏡,但係戴眼鏡嘅係咪一定係你老豆? 讀書真係好叻嘅能力方面或許有個底子,但讀書差嘅未必唔係冇能力㗎,撇除懶嗰班乜鳩都唔試搞到冇目標冇動力係冇討論價值之外,其實更多嘅大學生係冇自己嘅方向冇認真用個腦諗過自己係食邊行飯,有咩真正嘅興趣同技能,只係喺大學齋讀書,畢業出到嚟隨波逐流完全唔知做緊乜鳩。其實最簡單我就咁問你啦,你可唔可以好有自信咁發自內心肯定自己嘅優點? 大方得體咁談論自己嘅缺點並且有完善嘅改進方法或者改進過程? 第一步「認識自己」都含撚咗嘅時候,真係莫講其他嘢。。。。。。。只能鳩Fing Fing咁過一世然後又瀨自己生不逢時冇人欣賞Blah Blah Blah,你諗下係咪依家後生一代嘅普遍現象?
你搵第一份工 second low唔會搵到好工 就係咁簡單
你有人脈就咩hon都冇所謂
如果唔係又唔係3大,冇2nd up會少啲interview機會
Gpa低 好容易比人感覺係日日通宵玩Ocamp 食宵食Vape打牌班垃圾
所以點解我話你仲好 “學生線性思維” 就係咁解你發現到呢啲現象並且唔甘心自己係其中一個人立志要改變一下其實就已經會自動波了解究竟呢個世界嘅遊戲規則係點……Obviously你只係略知皮毛唔係真正了解,亦都未立定決心解決呢樣嘢Year 4㗎啦唔好再執著GPA呢啲,對得著自己認真讀就OK,擺多啲時間真正沉澱思考下自己人生同呢個世界點運作啦
考到EO嗰個 關屋企人係公務員乜事 鳩嗡都有個譜
坐board嗰班全部SEO SAO 要咁多人俾面個所謂屋企人要有幾大粒先做得到
公務員越高級越鬥得勁 呢啲野一定俾人督 邊個大粒會咁樣搵自己仕途較飛
其實冇用
但高gpa你可以係interview時,講自己有一定學習能力,係可以勝任/上手份工之類。
你都講得啱,你揀人人揀你,有邊個唔想同一個有價值嘅人做朋友。不過睇嗰個圈子點樣定義你係「識字」 / 一個有價值嘅人,同埋“讀書叻”喺呢個社會我覺得只不過係其中一個途徑顯示你係一個有啲價值嘅人,但唔係唯一一個。
你識讀書唔代表你識「做人」,淨係亂講野得罪人已經收皮啦,同埋要識睇時機眼色做野。

仲有返工唔係讀書咁所有野都有明確目標俾你衝完就得,好多時根本就唔知做啲乜但你點都要交到份似樣嘅野出去。呢啲都同讀書好唔同,年年啲fg都係咁被人屌,高分低能就係講緊脫離唔到讀書嗰個心態去返工
識人係緊要過識字,不過如果唔識人,就最好識字
一般似樣少少既大學master都要求你second up 好多寫到明
second low唔係唔得既 你要好有經驗 reference letter好強力先會考慮
大公司MT位都唔係個個俾人內部認購左既,10個入面得3,4個係
Hon只係其中一個考慮因素啫,仲有intern、咩U咩科、exchange、面試等等,你其他方面好一樣大把人請利申:second low,面試無人問過依樣野
第一份工係嘅,但轉第二份仲講學校分數就有啲怪怪哋
算啦你唔係2nd up既料就唔係
你同屆嗰啲人咪又係未用力就2nd up
最後一兩年嗰班人就衝1st hon,到時就係佢地拎晒B+/A grade,你繼續C grade
你2nd low唔係因為你未用力,係因為真係無呢個能力,唔好諗到自己係唯一一個未用力
羅1st hon做唔到mt = 算吧
十年前係科大讀工程 second low 畢業
係香港搵工無難道,做左幾年之後報到poly master
有左作經驗轉工都唔會再睇咩gpa

所以如果留係香港既話second low 無問題
不過如果你諗住去外國讀master 既話就通常都要second up或以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞