大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
gpa差唔多3.7
走左去讀物治,發覺唔岩做入返政府
人工差唔多
仲有cu msw direct offer, 不過冇要到
其實高分係比d選擇自己姐
除非勁到拎獎否則有無Hon都無分別,出黎做野除左第一分工外之後就睇經驗,我自己為例,讀IT當年得3rd hon,出黎第一份工10k,但到35歲果年已經做到Head 100k+,所以想話你知學歷同升職收入無乜直接關係。
如果讀技術科,成績係有啲用,最少證明到你hard skills果part
但只係起步好啲
邊行
成績好係你對你所讀嘅學科嘅認知,對人呢,都同你嘅學識有關但好多時好多西人,你點處理同利用呢啲西人?學校係冇教嘅,一丨丨乛丨代太監冇學識,但就玩9呢皇帝同大學士,土木堡就係一個例子
唔緊要
習主席都冇GPA
首先,好消息係第二三份工完全唔會睇hon.,衹睇之前工作經驗。

咁第一份工,你未有「之前工作經驗」,咁多fg,僱主當然會參考你咩hon.

其實件事好簡單
咁如果做咗1年野
打算讀翻master洗底
MT programme會唔會考慮
整張post graduate diploma洗底,再駁返上master得唔得?
如果Bachelor Second Low畢業,然後搵啲要求較低的Master入讀,入到去畀心機讀返好啲洗底,有冇機會駁返上Doctor呢?
完全唔關事
補個Master駛抵仲好
多一個Master話知人哋first hon
乜野都一世人一次架啦 時間就得咁多 睇你點選擇姐 啲食女mk仲笑你on9一世人讀一次大學都唔食多幾條女
會既 但你自己諗下值唔值得囉 哂幾十萬學費+幾十萬time cost去搏一個機會 到頭來你可能都係做返原本個位 仲比人少一年經

MT programme呢啲gpa 其實只係好基本果層黎 同你考dse有3322一樣 其實有都冇用 interview先係見真章
冇既,讀到咁低分,唔好話將來有冇用,起碼你明白依幾年學到既野係少,從學習黎講有啲哂左時間。

仲想繼續讀上去就唔好諗啦,用個成績報名都會覺得唔好意思啦。

返工黎講就冇影響,除非你要入咩大公司,會用成績screen走你,基本上大部份公司見係有幾年經都唔會理你以前讀咩gpa,問都唔會問。
點可能成間公司只請first hon 呀
9up唔洗本
進修可能會睇
advisory 可能有部份幾叻
原來有 post graduate diploma 因為我得thrid hon, 但依家有番心機讀書
即係其實開始做嘢之後學歷已經相對上無咁重要?因為讀完都唔覺個付出同收穫係成正比
我冇巴打你咁堅,但係我大學都真係有認真讀書,後尾先拎到scholarship 讀返專科。

叫做養到自己

比心機讀書,我覺得唔一定會成功,但係機會來到的時候就可能優勝少少,有時就係爭果少少決定人生條路點行.....

講真,依家我已經有小朋友,我一定會教佢任何事都要儘力,唔好讀埋d儘信d咩成績唔重要theory
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞