大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
小弟下年就畢業,發現自己如果要2nd up grad就要搏晒老命,個個course要起碼B+至A-。 但係如果keep住2nd low就可以輕鬆少少,只要科科C-或以上就得

但係其實畢業之後有幾多僱主會睇honors/GPA? 係咪老老實實搵下工、累積下工作經驗仲實際? 同埋其實係咪睇讀咩科多啲?
見工提都冇提過
利申 中六畢業
係真係好緊要
what U?
唔重要

利申:Summa Cum Laude
gum 搏晒老命
唔aim入政府/行業big4/行學術 跟本無人提
睇你想入咩公司 大公司通常睇gpa/honor
3rd 2nd可能in都無得in
垃圾工唔睇

好工你唔係名牌大學靚GPA唔洗諗
Second up都無?
我2nd low
D fd全部 2nd up
結果報master果時淨係唔收我
我second low畢業
睇際遇,一齊in嘅人高手如雲,咁個hon靚啲梗係突出啲。
不過你話之後要科科B+ A-先博到,難度其實都有啲高?
Second up機會點都大過second low
識人緊要過識字
見過個3rd hon有人介紹入左大公司做Mt
仲有一個屋企人係公務員 考到EO

不過當然你係要醒目同做到野
如果冇能力 俾你拎到1st hon都係上唔到位
成績好同有能力唔係已經有直接關係咩
識人好過識字
講得呢句證明你真係仲 “普通學生思維”成績好同埋出嚟撈世界嘅能力完全唔係同一個範疇比較。你就嚟Grad㗎啦……仲未睇清大學 v.s 出嚟做嘢嘅本質
第一份工可能會睇
但第二份之後如果仲有人會問你gpa既,你可以開門直接離開
講多少少點唔同?
2000%同意只要人脈網路質素夠高夠廣,再加上你有出息嘅個人技能、待人處事態度好、做人話頭醒尾等等嘅話其實已經贏咗一大半好撚過班所謂成績好又埋頭苦幹讀死書嗰堆……2023年仲用呢啲思維出位真係抵俾人淘汰。大學四五年其實係要呢啲,唔撚係齋讀死書 (當然戴個頭盔讀書都唔係唔重要嘅,但要識分優次)
其實好難Specific同你講到點樣唔同每個人嘅情況、背景、能力等等都唔同,我係咁唔代表你係咁其實如其你聽我地喺網上“鳩噏”不如你真係出嚟返多啲Part Time試多啲唔同類型嘅行業識多啲唔同人你嘅感受會更加大。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞