大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
以前唔覺重要
但人係會成長同變
我依加報master但因為gpa低少左好多選擇
你依加可能覺得master讀黎都曬氣
但你大左可能唔係咁諗
非常啱 識做世界仔女先係皇道
咪係.

冇一技之長邊有人會想識你? 識人講到尾咪又係想互相幫忙/利用.
比你選你會選一個專業人仕做朋友, 日後有需要可以搵佢幫你; 定係搵一個雙失隱閉窮撚做朋友?
Graduate program一大堆minimun GPA3 / second upper equivalent
Not a concern?
岩呀「識做人好過識讀書」,
小學生都可以做國家主席,
唔好讀書啦大家
點會唔重要. 我而家就係bank做緊. 成績好你第一份工已經贏在起跑線
呢D言論真係害人不淺

首先呢個世界有幾多人識到你講果D貴人? 仲要有能力將個3rd hon既人推入大公司做MT? 你係入面做高層都要比到個有說服力既解釋出黎啦

其次, 假設你真係識到D有料既人, 你係3rd hon人地易D推你上位定係1st hon易D? 你真係醒, 有料, 肯搏既, 大學果少少野都搞唔掂?

講翻一般案例 根本就算你識到大公司D中高層, 人地都係最多比d tips你去應付interview, 或者幫你推份CV比interviewer等份野唔會比HR睇唔未睇就掉入垃圾桶, 好少會真係幫到你拎到乜advantage, 因為越大既公司越要懶係個程序公平

最後GPA都係一個硬性filter黎, 無錯公司請中高層係睇你以往經驗, 已經唔點樣參考你既GPA, 但問題係你fresh grad唔係去in中高層位呢
GPA唔到2nd up真係少左好多interview既機會 呢個問題直到你做到5 6年經驗+成功上到中層之前都係會面對
一個唔好彩想轉行, 工作經驗失去左參考, 人地又係睇翻你GPA黎評估你既基礎能力

所以, 唔好再講呢D濕鳩老屎忽言論水人喇
我係覺得任何野都應該儘力去做。
讀書都係,返工都係。比心機去做自己應該去做的事。
講真, 除非係咩Gbus/神科,否則我覺得一個人有比少少心機讀下書,都冇乜理由拎唔到second up
浮雲
就係大學做project分組, D成績好既都特別多人想組, D出哂名既free rider唔比人踢出組已經算好

成績好自然多人想識,工作特別多機會, 點會唔重要?
講到搏老命先得2nd up
證明你根本未盡全力

你心態比honor同gpa重要
笑死,
成班舉埋d特例,
樓主老豆老母係咩猛人駛撚係到開post
好想要y
pass hon呢?
唔重要 出嚟做嘢學歷wfc
你邊行 有啲行業有second up就ok啦
Master唔睇gpa唔通睇cv interview
你老豆老母開公司你冇hon grad都冇所謂啦
究竟要幾廢先會3rd on,畀幾廿萬學費讀屎片攞個3rd on為乜,嘥哂老豆老母啲錢。
入左faang冇睇過我成績,不過我唔係做junior
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞