大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
Resume寫埋個gpa落冇壞,反正都係幾隻字。
如果佢問到相關嘅問題最起碼你可以多一個supporting講下。
除非你係想考研究所,唔係一般公司黎講無乜所謂。
Apply工嗰陣Hon都未出點睇?
睇GPA就會
好撚緊要
利申: 失敗者
我2nd up 搵咗幾份工順順利利9成有offer,人工正常
D frd 2nd low 搵工都正常有offer,但係全部都要壓佢起薪,同我差唔多爭五至六千左右 基本上就係未有工作經驗時,會蝕咗頭幾年起跑d錢
我同我個best friend十幾年前都係third hon畢業今時今日兩個都年薪2,000,000以上

不過我都覺得係有啲重要嘅for fg
second low, 做緊ibank
大部分都唔緊要
唔hot嘅programme咪易啲,hot嘅就唔駛點諗
其實唔係first hon or third hon 我覺得係無咩分別
Hon
點做到
之後想進修咪博下gpa,如果唔係用啲時間去了解下唔同公司唔同行業/搵下intern 仲好
當年拎second low 10年上到中型公司AD位管1x人 個人經驗係際遇同做野能力緊要過讀書能力
都係
我自己非商科,但成日聽商科啲fd話非3大冇2:1 條路真係會好難行,除非人脈網好好
請問可唔可以講下做緊咩工?你覺得你個hon有冇影響你搵工?
坐2.2望2.1 好灰
interview若果其他人冇degree 而你你有就係優勢
若果一堆都係大學生? 可能會睇邊間大學,邊科,GPA

若果係讀同一科,讀HKU 同讀嶺南我諗點都有分別掛
你個名某程度上解釋咗點解冇人問你呢樣野kongu grad廢極點都有個譜
個人經驗搵工根本唔睇,唔行學術完全冇用(.除非你去到third hon咁頹)
做邊行? Business/banking 好重要
太低直接比系統西走in都冇得in
第一步起得差你以後份工未必易行
除非你真係好醒目 只係懶唔讀書
除左first hon之外都冇咩用
搵工唔重要
第時讀master好重要
Google 出過研究1st hon 出黎做嘢真係叻D幫到手D
不過只限R&D,科研類工作
其他種類工種咩成積都差唔多
精警
睇你咩工,有d工如FAANG Big4 BB 本身個都全部叻人 識人識字識做人樣樣都要都大把人爭。 細公司就無乜所謂啦,基本上第二份工/兩三年後就唔會有人睇,睇你resume 都知咩料。 簡單d講你resume 無乜亮點咪緊要, 如果你年年FAANG 做intern 咪唔太重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞