大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
Bloomberg 連gpa hon都唔睇喎
唔係應該睇咗你讀咩科先?
同想做邊行先?

利申乞食文科2nd low ,但靠靚cv/portfo嚟搭救
一向都係3rd hon都照請?
Business Fresh Grad interview 會睇GPA
正常報得名讀嘅科唔會好大分別,神科另計
Internship都唔會預你學到好多嘢
所以First round screening 一般會用GPA filter走一部分先再睇CV
睇到申請人嘅背景老竇老母係SEO或者AO,board已經會俾面/加分。出到聲就老土㗎喇
過咗jre就唔睇你成績啦
3rd hon 入左big4 不過好多年前
睇reference
同細公司比已經係天與地
有樣野好似呢道討論咁耐都無提過,目前黎講香港失業率極低,基本上係全民就業,所以呢個社會背景下hon係無咁重要。但係如果李家超真係全面開放大陸外勞,hon重要性就會大增,因為大陸青年失業率極高,大學生供應極大,hon唔好既本地畢業生唔會夠過江龍鬥。(我做公營機構呢2年已經請好多大陸人)
到你報master/PHD 就好重要
教育行業已經唔睇
你up乜9呀

two two 即係second lower
two one 係second upper
你當咗係gpa?
政府除左AO都唔睇hon
不過你third hon就唔好預自己過到個試
嗰D人覺得2nd up係「讀書叻唔等於做野叻」,
樓主唔駛聽太多

2nd up係基本,同個叻字一d關係都無,
只係證明左你肯花小小時間之餘又未必係死讀書,
其實大半以上grad都係2nd up,
要專業知識既工,例如銀行big4工程請fresh grad ,
大把2nd up以上CV supply,
2nd low既CV連HR都未必過到

(樓主嗰行靠9吹另計,RM保險都可以發達
你想話我鳩噏定鳩嗡呀

EO board
一個EOI做mark分
一個SEO做vice 一個CEO做chair
邊度搵個SAO俾你

我識果個咁啱屋企人都係general grade 一早打哂招呼啦 同埋請個eo有難 根本卡都唔洗碌
even professional grade都係識人就請啦

吹撚到會影響仕途做乜鳩 私人公司都話會避嫌 但政府請完個人又唔係會跟佢 邊個會嘈
問題係你GPA低連大公司嘅screening 都過唔到 又點會有好intern experience? GPA其實真係幾重要 搵intern睇GPA exchange又睇GPA GPA高去歐美exchange GPA低就翻大陸Jiao Liu That's the biggest difference
hr壓價用,實際用途係0
想做ibanker定普通文員先?
而家呢d時勢入政府斷自己後路
民都唔撚洗移
咩人脈關係乜乜柒柒,
講經咩,
樓主阿媽係林鄭先講啦,
無就死個2nd up返黎啦
基本出面都係 Mu 1st hon > 三大 3rd hon

政府工就全基本上係大學都一視同仁
升學就睇hon 話知你hku 定樹仁開大

理論上 係Mu讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁

因為Mu成績唔拉curve
過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞