大學畢業honor/GPA究竟有幾緊要?

357 回覆
29 Like 326 Dislike
唔係first見工都懶得提,求其啦
唔太重要
最重要係過到vetting同學堂
Grad job重要,其他wfc
睇你畢業出來第一份工想搵咩類型嘅工,如果係一啲好學術性嘅工作,咁咪會睇U同GPA。
其他普通工種就會睇你工作經驗同interview 表現,讀書叻唔代表做野叻,係老細都想請個叻嘅幫佢做多啲野,而唔係請隻豬。
趁未畢業,搵份未來工作相關嘅pt整靚cv好過啦
想讀MASTER就緊要少少
始終攞得1st Hons一定有啲過人之處,能力有保證係好合理,不過呢啲極其量只係保證能力下限。
Big 4 都多人爭?
唔係話big 4 好差 但同FAANG 同BB 放埋同一個category 會唔會太侮辱
fg 好緊要,人哋唔識你唔知你做嘢做成點就係靠呢啲嚟分邊個好啲。

當你有一定年資就唔係太重要,反而會睇 build up 嘅 reputation 或者你唔同工作內容嘅經驗。

當然如果走 academic 呢條路嘅話就一直都好重要。
你點知博哂命係咪都只係second low, 輕鬆d變左3rd,到時衰左唔好喊
未必,我依加做大公司,完sem未grad已經請咗我,都冇問過GPA
唔係first hon, 2nd up / low都唔重要
2nd up都唔會寫落cv

利申 2nd up
其實有時睇你點包裝, 做嘢當然待人接物都好重要, 但有時搵工想要入場券, 唔係咁易即時睇到呢方面的能力, 但如果成績好, 代表讀書認真, 有能力做好作為學生的本份, 點都係多一個優點
Second up 以上大公司係基本
過咗第一份工之後,hon 就唔重要

如果想讀master / phd ,hon 就好重要
特別想讀啲𨍭行master ,爆4係必須
2nd low應該係有學習障礙,
3rd應該係智障,
正常唔會請
對我黎講好重要,如果hon差既話應該沒我而家個offer
邊間2.2係second low
應該係third hon喎
第一份工有用only
No first job no pudge
UST
Second low

第一份工MT,亦都master grad
6月grad gpa 唔過2
見幾份都有offer
EO有手有腳都考到啦
呢d沙紙的野,你可以話一般情況下冇用。
但係你唔知道自己幾時需要進修/讀書轉行。你有個成績嚮手,起碼証明到比人睇你唔係一個尻hae的人。

咁當然,你唔用時間讀書都係冇問題,個問題只係慳左的時間你拎左來做乜野。
如果你係拎曬去玩,咁你自己抵死。
如果你係拎去建立自己network,或者去進修其他你認為有用的技能咪值得。
Bachelor 直接讀 只收2nd up以上
做幾年嘢果種 肯比錢 CV 唔好太irrelevant
基本上都收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞