美劇集中討論區(76) Fargo |Masters of the Air |Expats | Mr&Mrs Smith

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
可能無咩共嗚, 要去過外國生活的人先會明

第五集超過一半都係廣東話同菲律賓話, 可能香港人睇先有感覺
係咪因為外國好少外傭,所以外國人冇乜共鳴
我估因為套戲設定喺亞洲社會, 所以西方人可能無咁容易代入

同埋網上有啲人話劇情無咩推進, 我都同意, 不過套戲重點唔係講嗰仔失蹤, 都係主要講班expats喺異地點樣生活同面對嘅一切
其實我地香港人睇都唔係好代入到
始終佢地係有錢人離晒地果隻
我地外人睇只係覺得佢地無病呻吟
就睇完six feet under想開新野睇
fargo睇邊個season?
1,2 應該最好呀,3 就唔記得了,4最唔掂
5 我覺得個story 太普通,太comedy, 比唔上之前,睇你個人口味

Btw six feet under 我睇左少少,可惜4:3 真係頂唔順
第五集轉左導演?啲風格都唔同左咁既背景歌幾首都揀得好
咁多集入面最好睇 係女主越黎越討厭
same
6集都好似係Lulu Wang做導演

唔知最後一集點, 可能整個Nicole Kidman同Sarayu大戰韓女
今集啲build up似啦 韓女做啲野都係自己攞黎又係度賴屋企人賴cursed
我睇到第五集先驚覺班外傭其實都係expat 前面觀眾都淨係focus班離地expat
仲要兩個外傭都俾Nicole Kidman同Sarayu情緒勒索
睇到佢地呢班有錢人嘅偽善

Nicole話唔捨得嗰外傭又要帶人去美國, 但其實一直怨佢搞到唔見咗個仔

Sarayu飲醉嗰陣就同嗰外傭扮friend, 訓醒第二朝就繼續點人做嘢

另外Sarayu同老公廚房鬧交嗰場都幾好睇, 串啲白人男人去到亞洲就變曬上等人, 有工人洗又有後生女埋身
係囉,我睇咗一陣都以為唔同導演
不過呢集似係俾香港嘅情書,focus 講香港嘅角色,全集大部分講廣東話,特登加雨傘運動同啲落地角色
但係劇情依然冇乜推進,呢集當一個外傳咁睇
睇到個工人俾Nicole 個角色叫去美國,即刻心up
本身應承阿仔可以返菲律賓,點知Nicole 個角色就因為唔想啲仔女冇咗個工人唔開心,又想拉埋佢去美國
即刻覺得Nicole 個角色都係自私,你有仔女,人哋都有仔女,不如放過人啦
好多外國人係香港慣左有工人,返去外國後都會唔慣,
Nicole Kidman口口聲聲話當工人一家人,如果係一家人,佢當年就唔會jealous工人同細仔關係好,jealous到唔帶工人、寧願由一個識左一日嘅陌生人照顧個仔啦
本身套劇冇乜selling point, 得 Nicole Kidman 係最大賣點,如果我係外國人都唔覺吸引,只係因為佢set up 喺香港,我哋先有啲noise
target audience應該係asian既
美國冇反應好正常
有冇巴絲知典解到今日腥梘HBO都未有Curb your enthusiasm 睇嘅
空戰群英真心幾高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞