點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
因為打英文快d
Dear XXX, Please confirm/Please see attached. Thanks就搞掂
而家份工要打日文email.
每覆1次email好似作文咁 d敬語長到

我都要,你係咪我同事
好在公司剩係用英文日文,因為我根本唔識打中文

唔係
全公司都係日本人
得我1個香港人 同有個法國人

打日文同英文速度快中文好多
英文語意清晰d
中文一個字有太多意思 唔適合工作用個人認為

唔係串,但有冇諗過其實係中文唔好,搞到詞不達意?
因為angel方加

仆街笑到停撚唔到
根本無人限你用英文...你鐘意咪打中文
大公司出通告,一封email上便英文,下便中文tim

由上面英文下面中文
已經睇得出主客啦

根本又係嗰句,仲係要扮嘢用英文,以示高級
it 狗email 用中文好難寫

John 剛剛在試算表中的工作日函數沒有加上假日的陣列,導致工作日一欄的結果沒有排除假日日期的存在。請於函數第三個參數上加上假日的陣列資料就能看到正確的效果

一路打一路起雞皮

你買本台灣出教你用excel嘅書,都會見到依啲字眼
內部email啲英文全部都簡單直接
用嚟用去未嗰幾句
使唔使要諗過先寫啊
寫比上司都無頭無尾一句please make approval就算
寫中文請審批或者英文都一樣快
你理得人用中定英
因為呢到係香港 英文好重要
你咪打d速成暗碼
SB 3OF2JP3WI1
英文格式無中文咁複雜
中文寫錯少少都比人覺得無禮貌咁
會唔會同英國統治有關
屌,香港人盲崇英文真係好撚多垃圾借口

你令國際都識用繁中咪打繁中囉

係等佢發明一部用中文行嘅os先啱

用英文係廢事亂碼/內容走位

到底有幾多個人真係返過工

亂碼條毛咩,萬國碼用左幾廿年喇白痴仔

咁德日法文某國既人又好似香港咁反智?人地唔會囉
你睇下整個世界,就知變態既係香港人。
低能既咪比借口自己繼續依種變態囉

到底你有冇返過工做過嘢
萬國碼utf-8係用撚咗好多年
但你明唔明點解去到今時今日都仲係有人會寄/收到亂碼電郵?
細公司就話事撚但之後講對唔住就得
大公司就準備搵下一份工啦

科技的確係進步咗
但人嘅腦都要識同時進步先得

咪就係, 你只會保證到你出去嘅係用unicode. 人哋回返嚟嗰時, 對面柒起上嚟照同你亂碼一樣得. 點解會咁, 我真係唔知

白痴借口
要文化黎就科技
削足適履
有冇返過工架你地

其實人地英文問你咪英文答, 人地中文問你咪中文答.

有d人你英文出佢地中文回, 你中文出佢英文回,
咁你再履個陣都要就返佢架啦, 唔係成件事咪好怪囉.

利申: 船務文員
大公司中高層有好多回流ABC
當然都有唔同國藉人士
同agency合作通常都係外國 新加波 之類既公司
唔用英文咪7國咁亂?

咁係叫
請左連中文都唔識既廢人黎跟進本地業務七國咁亂
真心想知反英文書信果班咩學歷
根本你哋中英文都係半桶水
轉全中咪又係獻醜

香港人抵比大陸文化強姦
對住普通話就幾愛幾愛廣東話
對住英文就舔晒白人袋底
重要誅心之論咁撚低質
it 狗email 用中文好難寫

John 剛剛在試算表中的工作日函數沒有加上假日的陣列,導致工作日一欄的結果沒有排除假日日期的存在。請於函數第三個參數上加上假日的陣列資料就能看到正確的效果

一路打一路起雞皮

只有香港人會睇低自己母語重要有虛榮,恐怖到
最好笑有啲客用字錯再加埋文法錯
簡直係要你猜謎語
對家有個客就係咁 1999無人睇得明佢嗡乜
日本人email大部份夠用日文,好明顯港人崇洋

睇到連登仔借口好想笑

全世界得前殖民地會咁扭曲

到底你有冇返過工做過嘢

科技的確係進步咗

好撚多借口
你咪未進步囉
咁都可以攞黎做用英文既借口

書寫文件咪又係用英文,挑,跟本就先有現像,後老作原因
先有戰爭成就既英語霸權,後有你依類廢柴出黎維護別人既霸權

低級公務員巴打有錢自己開工司用中文
都係打份工姐,公司要用咩文咪咩文囉,我好cheap,有錢就得架啦

打份工?成個文化黎,每日都要用既習慣。
打份工就唔用得中文?咁第時香港主流由英文變賤體,你再用番同一心態就好,唔好怨

我份人好簡單,有得食有得玩就開心,開心就唔會怨

btw 覺得繁體變殘體都係遲早既事,不過殘體都係取代唔到英文
日本人email大部份夠用日文,好明顯港人崇洋

因為日本人好多都真係唔識英文. 完.

日本人RESUME用日文有格式添, 你香港用中文RESUME, 睇下有咩公司請你.

完你條毛咩白痴仔,德國人唔通又唔識英文,人地正常人兩個德國人點會用外語咁弱智,係香港人先會咁弱智
因為打英文快d
Dear XXX, Please confirm/Please see attached. Thanks就搞掂
而家份工要打日文email.
每覆1次email好似作文咁 d敬語長到

我都要,你係咪我同事
好在公司剩係用英文日文,因為我根本唔識打中文

唔係
全公司都係日本人
得我1個香港人 同有個法國人

打日文同英文速度快中文好多

原來係勁人攞左你同我依D垃圾比添
巴打你D日文一定好勁我都想日文好D,唔想比人恰

到底你有冇返過工做過嘢

科技的確係進步咗

好撚多借口
你咪未進步囉

都係打份工姐,公司要用咩文咪咩文囉,我好cheap,有錢就得架啦

打份工就唔用得中文?咁第時香港主流由英文變賤體,你再用番同一心態就好,唔好怨

btw 覺得繁體變殘體都係遲早既事,不過殘體都係取代唔到英文

點會取代唔到
唔好發夢
你只係一個比英國教育洗左腦既人

正常人知道九成機會用中文,一成都唔夠既機會用英文,英文唔會無左,但會好似日德法咁正常化,變番真係國際溝通先會用,唔會係又用唔係又用
打英文快,簡單一句已經搞掂
打慣英文有時反而唔知點轉做中文

到底你有冇返過工做過嘢

科技的確係進步咗

好撚多借口
你咪未進步囉

點會取代唔到
唔好發夢
你只係一個比英國教育洗左腦既人

正常人知道九成機會用中文,一成都唔夠既機會用英文,英文唔會無左,但會好似日德法咁正常化,變番真係國際溝通先會用,唔會係又用唔係又用

咁到果日先算
反正我就唔識打中文(速成倉頡),所以死都唔會撐中文
如果全世界都用中文,我咪冇得做?
我覺得
中文要好高水平,先可以好精準咁表達到意思。
相反,英文9下9下咁,用下被動句,用字唔洗太精準,對方又會明你想講咩。
英文易過中文好多喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞