點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
因為英文全世界都識睇
用中文反而唔識打

呢樣真
Noted with thanks中文是乜野

已閱

錯錯錯....應該係

知悉, 謝謝
因為英文全世界都識睇

咁你點解唔用英文留言既
因為打英文快d
Dear XXX, Please confirm/Please see attached. Thanks就搞掂
而家份工要打日文email.
每覆1次email好似作文咁 d敬語長到

我都要,你係咪我同事
好在公司剩係用英文日文,因為我根本唔識打中文

手寫撚
事實只係一種殖民地遺物
係自由選擇情況下

你唔會用英文留言,睇報紙,睇電視

教學,上班用英文,係英國霸權迫出黎,實則幣多於利
其實用英文出email係個好好學英文既方法

自己番學既時候根本冇用英文既機會
中文仲難
因為英文全世界都識睇

咁你點解唔用英文留言既

因為連登係香港人睇

唔識對面嘅又要估佢識唔識中文,再唔係就要對local send一封中文,下一封俾鬼佬又要send英文,轉嚟轉去咪仲煩
再者,如果平時d document 係英文,都係用英文打方便d reference返
仲有封email依家個對象係香港人,唔代表之後會睇呢封email嘅都係 e.g. 個同事無做,接手係鬼佬,要睇返d資料(當然其實機會唔大)
合約條款果啲都以英文版為準
打字一定係英文快同方便

英文差、咁中意用中文,咪死返支那/台灣囉。

咁鐘意英文,咪移民去英美澳加囉,如果人地收你的話

咁鐘意英文,上4chan喇,咪撚上連登,連登係中文論壇

用母語都有罪,你都痴撚線

根本係中學 大學 職場 多年使用英文閱讀書寫既情況下
香港人written English 好過中文是常識吧

英文唔好唔去學好啲上黎吠
中文仲難

個問題出於我地寫作唔係我手寫我口。
好處係唔似大陸同台狗咁,寫啲野又長又譖,不中不西。
壞處就唔學過真係唔識寫,要下下拎住本乜乜公文寫作抄template :乜都本人、貴公司、順頌乜祺。
Email簡單明瞭就係,寫到八股佬咁叫你考狀元咩。
文白參半好多人都識講。但香港人平時又唔睇書,更加唔會落手寫。結果咪英文又唔識,中文又廢。寫封email 都1999
其實用英文出email係個好好學英文既方法

自己番學既時候根本冇用英文既機會

本未倒置
無機會用專登整個機會出黎就叫多餘
用開whatsapp

Send file除外
用「書面語」都奇怪啦
明明日常都用粵文㗎啦
因為英文全世界都識睇

咁你點解唔用英文留言既

因為連登係香港人睇

唔識對面嘅又要估佢識唔識中文,再唔係就要對local send一封中文,下一封俾鬼佬又要send英文,轉嚟轉去咪仲煩
再者,如果平時d document 係英文,都係用英文打方便d reference返
仲有封email依家個對象係香港人,唔代表之後會睇呢封email嘅都係 e.g. 個同事無做,接手係鬼佬,要睇返d資料(當然其實機會唔大)

屌我串你之嘛你咁認真答我托咩
香港有96%係中國人,而且你工作上出電郵九成會有人名睇,唔女好話我聽你睇到陳大文姓陳等等你會唔知果個係咩人
接手係鬼佬?
你重係咩思想?英國係香港大佬你以為?
你成村人遷就佢點迫到佢學中文
好心唔好咁奴喇你啲思想
永遠放白人高於自己
合約條款果啲都以英文版為準
打字一定係英文快同方便

英文差、咁中意用中文,咪死返支那/台灣囉。

咁鐘意英文,咪移民去英美澳加囉,如果人地收你的話

咁鐘意英文,上4chan喇,咪撚上連登,連登係中文論壇

用母語都有罪,你都痴撚線

根本係中學 大學 職場 多年使用英文閱讀書寫既情況下
香港人written English 好過中文是常識吧

英文唔好唔去學好啲上黎吠

低能,被迫學就要鐘意用?
咁你連用母語都反係咪中文唔合格?
英文係法定語言之一, 用英文無問題
英文係法定語言之一, 用英文無問題
英國佬自己定
獨裁法律黎
中文仲難

壞處就唔學過真係唔識寫,要下下拎住本乜乜公文寫作抄template :乜都本人、貴公司、順頌乜祺。
文白參半好多人都識講。但香港人平時又唔睇書,更加唔會落手寫。結果咪英文又唔識,中文又廢。寫封email 都1999

依啲講傳統
香港人歷史上職場用英文
正式文書用英文
承襲傳統問題
好似英文都會承續用法文係formal嘅傳統
其實同香港人依種不正常人類講都無乜用,佢地點會認自己反智英奴崇洋。

你自己唔好用就好,我返工從來唔用英文,根本完全無問題
因為打英文快d
Dear XXX, Please confirm/Please see attached. Thanks就搞掂
而家份工要打日文email.
每覆1次email好似作文咁 d敬語長到

我都要,你係咪我同事
好在公司剩係用英文日文,因為我根本唔識打中文

手寫撚

我用手機識五筆,電腦識九方
但出黎做野唔識速成倉頡點可以叫做識打中文
中文唔係專業語言
因為控制語氣英文方便好多
大粒野寫email打埋廣東話粗口都得添
但係我呢啲低等生物send封email都要左諗右諗會唔會太bossy
casual得黎又唔好太死板
要用中文寫真係唔識
英文相對容易好多
中文仲難

依啲講傳統
香港人歷史上職場用英文
正式文書用英文
承襲傳統問題
好似英文都會承續用法文係formal嘅傳統

傳咩統呀,一萬年前有人響香港居住喇,果陣連信史都未係。用一百年黎話係香港傳統?崇英都唔好咁無腦
其實同香港人依種不正常人類講都無乜用,佢地點會認自己反智英奴崇洋。

你自己唔好用就好,我返工從來唔用英文,根本完全無問題

好似你祖國咁玩內聯網自我封閉就最好
諗下自己國家點解永遠都比唔上人先啦五毛狗
因為控制語氣英文方便好多
大粒野寫email打埋廣東話粗口都得添
但係我呢啲低等生物send封email都要左諗右諗會唔會太bossy
又要casual 唔好太死板
要用中文寫真係唔識
英文相對容易好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞