點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
黎黎去去都係果白痴「理由」
崇英文撚永遠只係會同「新架坡」比較
但只東京,巴黎,柏林比就…今時今日根本連深圳都比唔撚上
人地全部用母語,全部都「國際化」過你
傻仔,國際化唔係計英文架。
如果咁就國際化,英國一個牛屎村都好「國際化」喇

香港有冇料行東京,巴黎,柏林個套先? 照下鏡 睇下自己幾多斤兩先啦

現實就係 香港係一個商業金融中心 香港連呢範都失去埋既 就真係什麼也不是

如果你考慮埋官方語言呢?

你晒氣喇。除左印度,菲律賓依類垃圾國家真係會用英文之外。
其實所謂有「英語」做官方語言既國家都只係掛名。
無可能會好似香港咁將英文放於母語之上。
因為英文象徵高級 高貴, 港人崇洋係事實
你聽人講外語,
講英文: 嘩條友英文咁好既
講韓文/蝗語: 嘩屌泡菜狗/大陸喱

呢個真 唔明點解會有負評
當考dse 英文5**大把人話你勁 中文無人理
出到黎應用 英文講到勁流利真係高人一等 講中文既可以收埋先
中文的確係本土語言 無疑係要保存要識 但無論係學術 應用 同係香港人既心目中 英文肯定高級過中文幾百萬倍

咪崇洋二字囉

英文係學術,行政,法律標準語言,中文係唔係?咁樣崇優有咩問題,而且現實更加英文>>中文

自圓其說。你自己選擇行左美國果套,就當然係美國語言做標準。從來無見過同歐美無乜交流既國家會認英文係國際語言云云。

因為我要做奴,所以用人地語言,用人地語言,因為我要做奴。
你覺得你講野白痴唔白痴﹖

除左自然科學,無乜野優唔優吧。

香港法定語言係英文同中文,極端啲咁諗人地選擇只用中/英都無問題
而優劣之分係學術研究,政策,法律都係以英文作標準,香港都一樣
你聽人講外語,

中文的確係本土語言 無疑係要保存要識 但無論係學術 應用 同係香港人既心目中 英文肯定高級過中文幾百萬倍

咪崇洋二字囉

英文係學術,行政,法律標準語言,中文係唔係?咁樣崇優有咩問題,而且現實更加英文>>中文

李嘉誠係香港最有錢既人,你老豆係唔係﹖咁樣認老嘉誠做老研有咩問題﹖但現實係你李嘉誠唔認你做仔。

崇優只係一種態度,係一種追求,冀望,自己老豆垃圾啫,咪向其他好老豆學習

追求係要用自己文化吸收,超越。而唔係搬人地果套過黎。
咁樣唔係「學習」係「抄」
香港無文化係因為文化一定要係母語孕育。
英語教育殺左藝術,思考,創意。

又會有撚樣話學新架坡廢左中文用英文做母語咪得。
屌你成日本末倒置,點解一個國家城市要自強﹖就係上兩個世紀被列強入侵,唔想被同化先要自強,你依家為左要自強而主動被同化,早已本未倒置。

其實唔好睇到香港咁高先得架
仲係97前咁風光咩
調返轉,香港唔重視英文>中文,會唔會造就到昔日咁光輝嘅香港
你聽人講外語,

咪崇洋二字囉

李嘉誠係香港最有錢既人,你老豆係唔係﹖咁樣認老嘉誠做老研有咩問題﹖但現實係你李嘉誠唔認你做仔。

崇優只係一種態度,係一種追求,冀望,自己老豆垃圾啫,咪向其他好老豆學習

屌你成日本末倒置,點解一個國家城市要自強﹖就係上兩個世紀被列強入侵,唔想被同化先要自強,你依家為左要自強而主動被同化,早已本未倒置。

無參考點樣超越呀,自創咁把炮?科學都係根據前人努力嘅成果,不斷嘗試先有轉變啦
再者,列強早就係好多層面統治咗世界,programming language 你用下中文寫
黃色五毛警告現正生效

香港有冇料行東京,巴黎,柏林個套先? 照下鏡 睇下自己幾多斤兩先啦

現實就係 香港係一個商業金融中心 香港連呢範都失去埋既 就真係什麼也不是

屌,你班友咪一樣唔認香港只係中國一部份。
一個國家之內,一個一線城市
又點會無料﹖
(雖然好快會唔係一線)
永遠唔睇清事實,成日想做「新架坡」

現實就係商業金融中心,中國既錢財同貨物流通,早已經超過歐美各國既總和。
咁依你所見係咪應該盡早用普通話簡體﹖
https://www.tid.gov.hk/tc_chi/trade_relations/mainland/trade.html

只係有人唔接受現實。
英文響香港並非外語

講完

又點會無料﹖
(雖然好快會唔係一線)

現實就係商業金融中心,中國既錢財同貨物流通,早已經超過歐美各國既總和。
https://www.tid.gov.hk/tc_chi/trade_relations/mainland/trade.html

只係有人唔接受現實。

如果中文係國際語言係咪可以咁講囉
你聽人講外語,

咪崇洋二字囉

自圓其說。你自己選擇行左美國果套,就當然係美國語言做標準。從來無見過同歐美無乜交流既國家會認英文係國際語言云云。

香港法定語言係英文同中文,極端啲咁諗人地選擇只用中/英都無問題
而優劣之分係學術研究,政策,法律都係以英文作標準,香港都一樣

咩政策法律以英文作標準﹖
政策同法律係比邊個睇﹖市民播
市民主播用邊種語言做母語﹖中文廣東話播
咁你用英文做標準做乜春﹖
唔好不斷講既殖民地不合理不合時宜習慣就當真理喇。

依家咪話用英文電郵反智,
連帶你果啲用英文做法律,學術,政策都係反智架。

仲係97前咁風光咩

無乜關係,只係因為大陸有個政權叫中共發癲。令到大陸經濟發展停濟,先要用香港做對外窗口。用唔用咩英文,你只要有野想同大陸交流,都會用左香港依個中介人。

你好矛盾。香港低,香港用英文。咁香港定深圳低﹖
深圳用中文。香港高於深圳,咁實有能力用中文喇。人地深圳都得
香港低於深圳,咁英文就無九用喇,深圳用中文都發到圍。

我睇唔到你用英文係「被迫」囉,你似係被人強姦強都叫舒服之後主動迎合。
你聽人講外語,

咪崇洋二字囉

反智嘅理由係邊
你睇中文台唔通用英文播?
你聽人講外語,

咪崇洋二字囉

無參考點樣超越呀,自創咁把炮?科學都係根據前人努力嘅成果,不斷嘗試先有轉變啦
再者,列強早就係好多層面統治咗世界,programming language 你用下中文寫

「歷史終結論」 就收皮喇。
點解超越唔到,你好低能,超越係講緊學習一個概念,之後再推陳出新,你學個概思唔係講緊用乜野語言黎做載體。你個邏輯錯晒。美國就正正係二戰後德國果度偷左好多德國既科研成果先會有今天。但係佢地唔會用德文做載體,人地只係學左個概念,之後用番自己語言黎表達。

又點會無料﹖
(雖然好快會唔係一線)

只係有人唔接受現實。

如果中文係國際語言係咪可以咁講囉

「成為國際語言」係個過程。
唔會係一朝就成。
你依家就係阻止緊。
你聽人講外語,

咪崇洋二字囉

反智嘅理由係邊
你睇中文台唔通用英文播?

反智既理由係你自己睇下世界各國,算喇,講都講到口臭。
又會又循環講香港有乜資格等等。

總之用英文總是對的。唔理其他國家城市係點。香港最特別。
@低級公務員
完全唔同意你嘅觀點但係嘗試用你嘅思路黎諗

係輸入方法問題
廿六個英文字母同我地用緊嘅windows mac outlook lotus note office 同qwerty 鍵盤.......都係用英文做基礎
你做一個鍵盤可以方便打中文短句(請查收;知悉)嘅話可能我會用下中文覆d唔需要有內容嘅email

其次
呢度係香港
練精學懶4個字我地嘅DNA入面
比如我打要please note用英文計埋個空白鍵有11個keystrokes(對唔住我真係唔知點譯)
我打中文「請知悉」嘅話我要win+space-> 右shift -> 卜口手一月 -> 空白鍵 -> 人大口 -> 空白鍵 -> 竹木心 -> win+space
咁就18個keystrokes
如果我要打篇有內容嘅email
打中文打到仆街都未打完
仲未計打中文標點
仲有中文冇auto correction

上面亦引申到一個問題
香港人以用倉x 輸入法為正統,速成次之,九方、筆畫為後,廣東話併音太多門派(李字係Lee 定Li) 除左姓名常用嘅字同diu冇人有研究
呢個亦可以解釋到為何台灣大陸可以用中文出email
因為除左我手寫我心之外佢地都中係用拼音輸入法(大陸拼音同台灣注音)為主
中文係方塊字你話拆字定係拼音快?
如果廣東輸入法成為正統可能而家中文可以係土炮公司做主流(先唔講你講個d咩戰爭入侵殖民以致英語覇權呢個笑點 )

最後
我公司email係用英文,因為
1)我老闆係東南亞華人。識講唔識睇中文係常識吧
2)太多行業述語係英文
3)用嘅system 係英文
4)公司多鬼(btw鬼佬二字完全冇你講嘅「白人」二字中濃烈嘅歧視色彩因為真係乜撚都有。公司有鬼佬嘅一定明我講乜)
5)行業全球性
6)外資
7)本人中英都差。打英文人地睇得明。打中文自己都睇唔明
8)regulations
夠未
香港有邊行唔係咁(又要用電腦嘅工)
仲有如果你對過台灣客, 佢地d 中文, 你個個字識讀, 癡埋一齊係唔知點解. d 中文太formal 係深到我作為一個hk 人睇唔明. 由其如果內容有專業用語, hk 普遍你學既專業用語都係英文, 佢寫晒中文出黎, 你每個字都識讀但係唔知點解.

中国客:wma = 窗口媒體聲音, 睇完我個腦 load 咗好耐先知佢想講乜

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

Would you please kindly xxxxxx? Many thanks.

Thanks and regards,
ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxxxx,please follow up. We appreciate your help.Thank you.

Kindest Regards,
xxx

之後俾老細話我無禮貌 話please follow up 好似點人做野咁

老細叫我做嘢最鍾意"Please follow up" + forward 人地個email

腦細鍾意直接 fw, 字都唔打

please + kindly

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

Would you please kindly xxxxxx? Many thanks.

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxxxx,please follow up. We appreciate your help.Thank you.

xxx

之後俾老細話我無禮貌 話please follow up 好似點人做野咁

寫 "For your further action/ necessary action, please." 會唔會好d?

或者直接寫個call for action 出黎, 例如: I shall be most grateful if you could review xxxxxxx.

仲係97前咁風光咩

無乜關係,只係因為大陸有個政權叫中共發癲。令到大陸經濟發展停濟,先要用香港做對外窗口。用唔用咩英文,你只要有野想同大陸交流,都會用左香港依個中介人。

我睇唔到你用英文係「被迫」囉,你似係被人強姦強都叫舒服之後主動迎合。

因為中文好含糊,充滿岐義,十九其實不斷舉過好多例子解釋

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxx

寫 "For your further action/ necessary action, please." 會唔會好d?

或者直接寫個call for action 出黎, 例如: I shall be most grateful if you could review xxxxxxx.

please help to follow up

仲係97前咁風光咩

因為中文好含糊,充滿岐義,十九其實不斷舉過好多例子解釋

中文語意死症
香港某國際學校出身, 我可以話比你地聽我個間有90%以上既人唔識用速成/倉頡打中文. 佢地交中文功課都係用普通話輸入法+google translate.

利申: 本人用緊速成
返過間startup
大半間公司都係abc/鬼
然後新入左條asso妹做admin
成撚日出埋啲英文notice
啲文法錯撚到仆街
仲要打到好似講緊中文咁
柒撚到仆街
佢仲要好撚有自信四圍撩交嗌個下好笑
條友月薪仲要有萬八
真係好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞