點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
屌,香港人盲崇英文真係好撚多垃圾借口

你令國際都識用繁中咪打繁中囉

係等佢發明一部用中文行嘅os先啱

用英文係廢事亂碼/內容走位

到底有幾多個人真係返過工

亂碼條毛咩,萬國碼用左幾廿年喇白痴仔

咁德日法文某國既人又好似香港咁反智?人地唔會囉
你睇下整個世界,就知變態既係香港人。
低能既咪比借口自己繼續依種變態囉

到底你有冇返過工做過嘢
萬國碼utf-8係用撚咗好多年
但你明唔明點解去到今時今日都仲係有人會寄/收到亂碼電郵?
細公司就話事撚但之後講對唔住就得
大公司就準備搵下一份工啦

科技的確係進步咗
但人嘅腦都要識同時進步先得

好撚多借口
你咪未進步囉
咁都可以攞黎做用英文既借口

書寫文件咪又係用英文,挑,跟本就先有現像,後老作原因
先有戰爭成就既英語霸權,後有你依類廢柴出黎維護別人既霸權

低級公務員巴打有錢自己開工司用中文
都係打份工姐,公司要用咩文咪咩文囉,我好cheap,有錢就得架啦
屌 扮咩嘢啫 用英文打email都係咁之嘛:

noted
attached
revised
fyr fyi

一秒搞掂 你用中文譯畀我睇啦
因為英文全世界都識睇

咁你點解唔用英文留言既

因為連登係香港人睇

唔識對面嘅又要估佢識唔識中文,再唔係就要對local send一封中文,下一封俾鬼佬又要send英文,轉嚟轉去咪仲煩
再者,如果平時d document 係英文,都係用英文打方便d reference返
仲有封email依家個對象係香港人,唔代表之後會睇呢封email嘅都係 e.g. 個同事無做,接手係鬼佬,要睇返d資料(當然其實機會唔大)

屌我串你之嘛你咁認真答我托咩
香港有96%係中國人,而且你工作上出電郵九成會有人名睇,唔女好話我聽你睇到陳大文姓陳等等你會唔知果個係咩人
接手係鬼佬?
你重係咩思想?英國係香港大佬你以為?
你成村人遷就佢點迫到佢學中文
好心唔好咁奴喇你啲思想
永遠放白人高於自己

姓陳一定識中文?
唔可以係ABC?

好on9 非黑即白
唔係話一定要用英文,只不過好多人打英文係快d,小數服從多數。
如果你係打英文打得又慢又柒嘅,唔好意思,幫你唔到
仲有香港人其中一個優勢就係bilingual,英文同中文一樣咁掂
外國撚無法唔用英文

咁你而家又搵到方法?
你司
我司

我寧願寫英文

共式中文

我司都係共式中文
幼稚園畢業未

戇撚尻 一直都用開 貴公司 敝公司

noted
attached
revised
fyr fyi

條傻仔應該係英文廢,讀唔成書嘅廢柴
或者連工都未返過
連英文email都可以拎出嚟講

到底你有冇返過工做過嘢

科技的確係進步咗

好撚多借口
你咪未進步囉

同Mr.A叫人裝linux有咩分別

到底你有冇返過工做過嘢

科技的確係進步咗

咪就係, 你只會保證到你出去嘅係用unicode. 人哋回返嚟嗰時, 對面柒起上嚟照同你亂碼一樣得. 點解會咁, 我真係唔知
公司有人打中文google translate 出email

成日見到

我係支資公司做,係香港人咁傻鳩死都要用英文
支那同事一定用殘體字出email

我發篇野去香港公司問野,我係客,用中文發,佢死都用英文回。
英文係乜?我覺得要從心理學角度睇多過甚麼國際語言云云之類睇

係公司規定,心理學
大公司中高層有好多回流ABC
當然都有唔同國藉人士
同agency合作通常都係外國 新加波 之類既公司
唔用英文咪7國咁亂?

noted
attached
revised
fyr fyi

noted - 知悉
attached - 附件
revised - 更正
fyr fyi - 以供參考 (呢個本身係3個英文既簡字, 所以長D)
同大陸人同台妹mail會用中文
英文屎就比心機進修啦
打得多中文你覺得你會打得返英文咩
真心想知反英文書信果班咩學歷
根本你哋中英文都係半桶水
轉全中咪又係獻醜
入國企做囉 全中文
其實同香港人依種不正常人類講都無乜用,佢地點會認自己反智英奴崇洋。

你自己唔好用就好,我返工從來唔用英文,根本完全無問題

茶記伙記?
真心想知反英文書信果班咩學歷
根本你哋中英文都係半桶水
轉全中咪又係獻醜

寫中文都寫到成舊屎咁
英文單字仲易明
香港職場存在住英語霸權
而我樂意維護
話用中文嗰啲根本就未返過工😏

到底你有冇返過工做過嘢

科技的確係進步咗

好撚多借口
你咪未進步囉

低級公務員巴打有錢自己開工司用中文
都係打份工姐,公司要用咩文咪咩文囉,我好cheap,有錢就得架啦

佢呢種老細級想用中文覆電郵緊係得啦
當全世界交換緊pdf文緊佢就會講學咩人用pdf
呢種態度真係睇得出佢完全同我地呢啲打工仔完全唔同

請問老細你開邊間公司用中文回覆
中文太多岐義

到底你有冇返過工做過嘢

科技的確係進步咗

咪就係, 你只會保證到你出去嘅係用unicode. 人哋回返嚟嗰時, 對面柒起上嚟照同你亂碼一樣得. 點解會咁, 我真係唔知

Mailserver出錯
或者人地用緊所謂嘅「大5碼」
用big5嘅人真係不得好死
用廣東話出email

(FF, 全公司都用英文出email唔通自己打中文咩)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞