點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
啲老闆唔撚識打中文咪用英文囉
啲細見到佢出英文唔通用中文答返佢咩
唔好成Q日講崇洋媚外,香港係國際都會,政府都話要兩文三語,咁先可以同世界接軋,同世界其他人溝通。講呢嘢既人十足好似清末時班廢老,科技唔及人又學唔懂西學,就罵啲學西學既人崇洋媚外。

明唔明乜撚叫國際呀小朋友
國與國之間呀
你兩條友都係同一母語就唔撚叫國際喇,弱智仔

夠國際化既意思係應該由邊度嚟既人都可以適應係香港 包括語文方面

所以香港咪輸比新加坡囉 新加坡個語文環境更有利營商同吸納世界各地人才
有時whatsapp都打英文啦
同埋英文睇落禮貌d
尤其催人交野 點人做野又可以加個kindly係前面
用中文 請你今天之內把文件簽回 謝謝 好似好無禮貌咁

無撚有錯
同大陸客溝通用簡體中文打信成日都好似點講都唔對路,唯有加多D貴公司 貴領導

香港客鬼佬客用英文每句加個please kindly就好似已經有禮貌哂

please + kindly

係呀
好撚多kindly

出email都係想人明啫
大私人公司,梗有部分唔識中文嘅外語人士(唔一定係白人,可以係賓佬,日本人,黑人...),你個email唔係英文,呢啲人就睇唔明,睇得明嘅人亦唔可以forward比呢啲人。
係公營機構,就算無外語人士,個個識中文,因為第一,法律、政策都係以英文作準;第二,歷史原因,一路用左成百年英文。

不過係中小企,就變左係老闆話事囉,鍾意用乜就用乜,冇乜點解,討論都冇意思
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯
同大陸客溝通用簡體中文打信成日都好似點講都唔對路,唯有加多D貴公司 貴領導

香港客鬼佬客用英文每句加個please kindly就好似已經有禮貌哂

係呀
好撚多kindly

同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

please 就okay嘅,有禮貌添,唔好句句都一個please就唔會太造作。
kindly就寫嚟都on9,唔通唔kindly咩,一係多餘,一係造作暗串人
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

Would you please kindly xxxxxx? Many thanks.

Thanks and regards,
ABC
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

Would you please kindly xxxxxx? Many thanks.

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Many thanks 係casual啲不過平時working emails就冇咩所謂嘅。我通常寫比同rank或下屬就thanks算
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

其實係
kindly真係好撚唔kind
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxxxx,please follow up. We appreciate your help.Thank you.

Kindest Regards,
xxx

之後俾老細話我無禮貌 話please follow up 好似點人做野咁
你下次可以試下用日文,韓狗文出email

工都唔撚洗你返
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxxxx,please follow up. We appreciate your help.Thank you.

Kindest Regards,
xxx

之後俾老細話我無禮貌 話please follow up 好似點人做野咁

老細叫我做嘢最鍾意"Please follow up" + forward 人地個email
唔好成Q日講崇洋媚外,香港係國際都會,政府都話要兩文三語,咁先可以同世界接軋,同世界其他人溝通。講呢嘢既人十足好似清末時班廢老,科技唔及人又學唔懂西學,就罵啲學西學既人崇洋媚外。

國與國之間呀

夠國際化既意思係應該由邊度嚟既人都可以適應係香港 包括語文方面

所以香港咪輸比新加坡囉 新加坡個語文環境更有利營商同吸納世界各地人才

輸,輸條撚﹖
你地啲撚樣只會計經濟。
文化呢﹖屌你連母語都比人更改埋,咁叫「嬴」﹖
係咪有病呀。

要經濟為乜呀﹖生活好呀
自己文化都無埋點叫生活好呀。
認真
就係因爲大家都英文差
唔使過份執着遣詞、用字、格式、敬語、文采等等
反而有份安全感
黎黎去去都係果白痴「理由」
崇英文撚永遠只係會同「新架坡」比較
但只東京,巴黎,柏林比就…今時今日根本連深圳都比唔撚上
人地全部用母語,全部都「國際化」過你
傻仔,國際化唔係計英文架。
如果咁就國際化,英國一個牛屎村都好「國際化」喇

國與國之間呀

輸,輸條撚﹖
你地啲撚樣只會計經濟。
文化呢﹖屌你連母語都比人更改埋,咁叫「嬴」﹖
係咪有病呀。

要經濟為乜呀﹖生活好呀
自己文化都無埋點叫生活好呀。

香港地正正係無文化都可以生活得好好
睇清楚個現實啦
Btw 有學歷都唔等於有文化 香港人只係有學歷,講文化? 好聽啲就中西合壁,講白啲就東邪西毒

如果你考慮埋官方語言呢?
所以近排有d 類似既問題, 對住個大陸客. 大公司.

佢寫email 黎用中文, 金融術語全部中文. 我地覆email 問可唔可以用英文解釋一次, 驚有解讀錯.

到下一次我地send 英文email 過去, 佢地主管問有無得寫中文覆, 因為佢地技術部d 人睇唔明英文驚搞錯.

最終, 係打電話, 同事半英半國語咁解話.

香港人垃圾都暈,半桶水水平既英文係要用母語既水平黎換返黎。
因為英文象徵高級 高貴, 港人崇洋係事實
你聽人講外語,
講英文: 嘩條友英文咁好既
講韓文/蝗語: 嘩屌泡菜狗/大陸喱

呢個真 唔明點解會有負評
當考dse 英文5**大把人話你勁 中文無人理
出到黎應用 英文講到勁流利真係高人一等 講中文既可以收埋先
中文的確係本土語言 無疑係要保存要識 但無論係學術 應用 同係香港人既心目中 英文肯定高級過中文幾百萬倍

咪崇洋二字囉

英文係學術,行政,法律標準語言,中文係唔係?咁樣崇優有咩問題,而且現實更加英文>>中文

李嘉誠係香港最有錢既人,你老豆係唔係﹖咁樣認老嘉誠做老研有咩問題﹖但現實係你李嘉誠唔認你做仔。

你講中國城市 啲井底之蛙就會跳出來話睇下人均gdp
但事實只係大陸物價水平未上升
而實際上嘅經濟活動、金融規模一早就畀北上廣深拋離香港
到十年後數字先會反映出來
p.s. 唔好攞ppp 來駁我,咁計法都係戇鳩
你聽人講外語,

中文的確係本土語言 無疑係要保存要識 但無論係學術 應用 同係香港人既心目中 英文肯定高級過中文幾百萬倍

咪崇洋二字囉

英文係學術,行政,法律標準語言,中文係唔係?咁樣崇優有咩問題,而且現實更加英文>>中文

自圓其說。你自己選擇行左美國果套,就當然係美國語言做標準。從來無見過同歐美無乜交流既國家會認英文係國際語言云云。

因為我要做奴,所以用人地語言,用人地語言,因為我要做奴。
你覺得你講野白痴唔白痴﹖

除左自然科學,無乜野優唔優吧。
我公司用開中文
你聽人講外語,

咪崇洋二字囉

李嘉誠係香港最有錢既人,你老豆係唔係﹖咁樣認老嘉誠做老研有咩問題﹖但現實係你李嘉誠唔認你做仔。

崇優只係一種態度,係一種追求,冀望,自己老豆垃圾啫,咪向其他好老豆學習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞