點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
因為英文易過中文
到你要日日要用正式中文出email
包你後悔
老細唔係本地人,完
有d深入既問題
英文都唔知佢講乜鳩
之後打電話比佢問點解
因為反智,等於你高登用英文出帖咁上下
用中文反而唔識打

呢樣真
Noted with thanks中文是乜野

Noted with thanks 咪中文囉

鬼佬有撚人會咁講

呢樣真,係外國返國一排intern

同事之間嘅 email 好似text message 咁
係對客先用 formal

最簡潔收過封

Done cheers

冇Dear
冇名
冇I’m writing to
冇sorry for disturbing
冇best regards
冇sincerely
英文語意清晰d
中文一個字有太多意思 唔適合工作用個人認為

我個人都認為你「戇撚柒鳩」
夠清晰未
公司有人打中文google translate 出email

成日見到

我係支資公司做,係香港人咁傻鳩死都要用英文
支那同事一定用殘體字出email

我發篇野去香港公司問野,我係客,用中文發,佢死都用英文回。
英文係乜?我覺得要從心理學角度睇多過甚麼國際語言云云之類睇
根本無人限你用英文...你鐘意咪打中文
大公司出通告,一封email上便英文,下便中文tim

英文入英文回係正常
英文入中文回係唔尊重,英文差
中文入英文回係國際化

香港人根本被英文洗撚晒腦
用中文反而唔識打

呢樣真
Noted with thanks中文是乜野

已閱
中文信難寫好多
認真
我唔會理,會照send中文
有時啲嘢諗得英文嚟都打好晒個中文email
依家間公司明明大家香港人,會send中,英,日文email
自己圍內普通嘢就中,英文
有啲可能遲啲要fw埋俾日本人睇就打日文
有時whatsapp都打英文啦
同埋英文睇落禮貌d
尤其催人交野 點人做野又可以加個kindly係前面
用中文 請你今天之內把文件簽回 謝謝 好似好無禮貌咁

個問題係你口頭唔會用英文,書面就用,好撚畸形
合約條款果啲都以英文版為準
打字一定係英文快同方便

英文差、咁中意用中文,咪死返支那/台灣囉。

咁鐘意英文,咪移民去英美澳加囉,如果人地收你的話

咁鐘意英文,上4chan喇,咪撚上連登,連登係中文論壇

用母語都有罪,你都痴撚線
我都好想知,
明明香港人sd 比香港人都要用英文,
其實講中文唔係仲易明咩屌

虛榮感
打英文快,又有好多short terms可用,加上好多上左年紀既老細/同事根本唔識打中文或者打得超慢

你廢,同一意思,中文既鍵盤輸入次數一定少過英文,尤其速成
唔好成Q日講崇洋媚外,香港係國際都會,政府都話要兩文三語,咁先可以同世界接軋,同世界其他人溝通。講呢嘢既人十足好似清末時班廢老,科技唔及人又學唔懂西學,就罵啲學西學既人崇洋媚外。

明唔明乜撚叫國際呀小朋友
國與國之間呀
你兩條友都係同一母語就唔撚叫國際喇,弱智仔
因為英文象徵高級 高貴, 港人崇洋係事實
你聽人講外語,
講英文: 嘩條友英文咁好既
講韓文/蝗語: 嘩屌泡菜狗/大陸喱

呢個真 唔明點解會有負評
當考dse 英文5**大把人話你勁 中文無人理
出到黎應用 英文講到勁流利真係高人一等 講中文既可以收埋先
中文的確係本土語言 無疑係要保存要識 但無論係學術 應用 同係香港人既心目中 英文肯定高級過中文幾百萬倍
因為英文象徵高級 高貴, 港人崇洋係事實
你聽人講外語,
講英文: 嘩條友英文咁好既
講韓文/蝗語: 嘩屌泡菜狗/大陸喱

呢個真 唔明點解會有負評
當考dse 英文5**大把人話你勁 中文無人理
出到黎應用 英文講到勁流利真係高人一等 講中文既可以收埋先
中文的確係本土語言 無疑係要保存要識 但無論係學術 應用 同係香港人既心目中 英文肯定高級過中文幾百萬倍

咪崇洋二字囉
我外國返嚟唔識用電腦打中文囉。。。點解電腦冇筆劃㗎
你倒轉問下點解依度既仆街唔用英文上連登咪有答案囉
因為班廢老唔識打中文字
因為打英文快d
Dear XXX, Please confirm/Please see attached. Thanks就搞掂
而家份工要打日文email.
每覆1次email好似作文咁 d敬語長到

我都要,你係咪我同事
好在公司剩係用英文日文,因為我根本唔識打中文
我外國返嚟唔識用電腦打中文囉。。。點解電腦冇筆劃㗎

其實唔識打中文唔應該請你
香港真係變態
你試下德國人話唔識德國睇下會唔會失業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞