點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
屌,香港人盲崇英文真係好撚多垃圾借口
國生意好難唔係用英文

你令國際都識用繁中咪打繁中囉
打英文快,又有好多short terms可用,加上好多上左年紀既老細/同事根本唔識打中文或者打得超慢

你廢,同一意思,中文既鍵盤輸入次數一定少過英文,尤其速成

好多廢老唔撚想睇咁多英文
之後打電話黎問你封EMAIL講咩

係等佢發明一部用中文行嘅os先啱

用英文係廢事亂碼/內容走位

到底有幾多個人真係返過工

講左乜叫國際喇
弱智

而且,殺人成就既野,唔撚跟又如果
打英文快,又有好多short terms可用,加上好多上左年紀既老細/同事根本唔識打中文或者打得超慢

廢老先會用英文保自己地位吧
你司
我司

我寧願寫英文
你司
我司

我寧願寫英文

共式中文

亂碼條毛咩,萬國碼用左幾廿年喇白痴仔

咁德日法文某國既人又好似香港咁反智?人地唔會囉
你睇下整個世界,就知變態既係香港人。
低能既咪比借口自己繼續依種變態囉
你司
我司

我寧願寫英文

用開 本公司同貴公司
但 啲膠層迫我用 本司 貴司
有可能forward比人
當年編碼會中伏
好似係

有大陸客send簡體email嚟都亂碼
又要我再揀編碼麻7煩
你司
我司

我寧願寫英文

用開 本公司同貴公司
但 啲膠層迫我用 本司 貴司

本司 貴司都好過我司你司

第一次睇真係唔撚明咩係我司

到底你有冇返過工做過嘢
萬國碼utf-8係用撚咗好多年
但你明唔明點解去到今時今日都仲係有人會寄/收到亂碼電郵?
細公司就話事撚但之後講對唔住就得
大公司就準備搵下一份工啦

科技的確係進步咗
但人嘅腦都要識同時進步先得
你司
我司

我寧願寫英文

通常都係用貴司,
我司都有人會用, 但正統黎講應該用敝司....
其實香港人係用中文出E-MAIL都好麻煩,
台灣同大陸人出既你睇得明,
但到返自己出真係要度好耐至出到,
仲要有時用D詞語係佢地都睇唔明, 要你再解釋.
用中文反而唔識打

呢樣真
Noted with thanks中文是乜野

注意謝謝

知悉,謝謝
因為同事英文唔好
有咩打錯都冇咁柒
英文語意清晰d
中文一個字有太多意思 唔適合工作用個人認為

我個人都認為你「戇撚柒鳩」
夠清晰未

英文差都唔洗咁惡嘅
有好多人 特別係中年果D 中文打字好慢/唔識打中文
佢地咪用英文打字囉
你司
我司

我寧願寫英文

共式中文

我司都係共式中文
幼稚園畢業未

廢老先會用英文保自己地位吧

你係咪搞錯咗,行出街啲廢老perfect match係:中文(夾雜住殘體字)+wechat
用英文保自己地位你都諗到,你真係創意分滿分

你英文廢要用中文就收皮啦
你個名『低級公務員』改得好啱
因為英文全世界都識睇

咁你點解唔用英文留言既

因為連登係香港人睇

唔識對面嘅又要估佢識唔識中文,再唔係就要對local send一封中文,下一封俾鬼佬又要send英文,轉嚟轉去咪仲煩
再者,如果平時d document 係英文,都係用英文打方便d reference返
仲有封email依家個對象係香港人,唔代表之後會睇呢封email嘅都係 e.g. 個同事無做,接手係鬼佬,要睇返d資料(當然其實機會唔大)

屌我串你之嘛你咁認真答我托咩
香港有96%係中國人,而且你工作上出電郵九成會有人名睇,唔女好話我聽你睇到陳大文姓陳等等你會唔知果個係咩人
接手係鬼佬?
你重係咩思想?英國係香港大佬你以為?
你成村人遷就佢點迫到佢學中文
好心唔好咁奴喇你啲思想
永遠放白人高於自己

姓陳一定識中文?
唔可以係ABC?
公司有鬼佬

而且只係內部溝通,全部都係本地人講中文

成班文盲

公司要求?

到底你有冇返過工做過嘢
萬國碼utf-8係用撚咗好多年
但你明唔明點解去到今時今日都仲係有人會寄/收到亂碼電郵?
細公司就話事撚但之後講對唔住就得
大公司就準備搵下一份工啦

科技的確係進步咗
但人嘅腦都要識同時進步先得

好撚多借口
你咪未進步囉
咁都可以攞黎做用英文既借口

書寫文件咪又係用英文,挑,跟本就先有現像,後老作原因
先有戰爭成就既英語霸權,後有你依類廢柴出黎維護別人既霸權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞