點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
明明大家都唔係英文好叻,程度有限,
而且只係內部溝通,全部都係本地人講中文,
但點解都要用英文去send email?
錯曬基本文法都要用英文
到底係咩原因?
崇洋媚外覺得自己用英文高級d?

有無人公司係中文打send email為主?
用中文反而唔識打
公司有鬼佬
用緊中文
公司有人打中文google translate 出email
公司有人打中文google translate 出email

成日見到

我係支資公司做,係香港人咁傻鳩死都要用英文
支那同事一定用殘體字出email
公司有鬼佬

而且只係內部溝通,全部都係本地人講中文
因為英文象徵高級 高貴, 港人崇洋係事實
你聽人講外語,
講英文: 嘩條友英文咁好既
講韓文/蝗語: 嘩屌泡菜狗/大陸喱
傳統
根本無人限你用英文...你鐘意咪打中文
大公司出通告,一封email上便英文,下便中文tim

你未試過俾老細話你唔識英文嫁?
為咗淘汰啲讀唔成書嘅垃圾加入令你喺公司見唔到肥絲大隻呢類唔識字的垃圾
用中文反而唔識打

呢樣真
Noted with thanks中文是乜野
用中文反而唔識打

呢樣真

注意謝謝
用中文反而唔識打

呢樣真

收到,唔該晒!
其實個客用中文問野
你都係要用中文回覆返佢

試過講講下個客由中文轉用英文
咁回佢咪跟返佢用英文
之後又用返中文
咪再轉中文
用中文反而唔識打

呢樣真

Noted with thanks 咪中文囉

鬼佬有撚人會咁講
用中文反而唔識打

呢樣真

Noted with thanks 咪中文囉

鬼佬有撚人會咁講

鬼佬啲email好有趣架
有時會講到好似吹水咁
(唔計個啲本身好黑人憎嘅)

香港個種就係指令/官方式電郵
雖然清楚明白
但成日都講到要屌鳩人咁

大陸個種就直頭當sms用
已經完全冇曬格式可言
總之大陸嘅電郵甚至會俾同事用嚟討論午餐食咩

以上所有地方嘅回覆並不適用於固定回覆
例如:CS
合約條款果啲都以英文版為準
打字一定係英文快同方便

英文差、咁中意用中文,咪死返支那/台灣囉。
為咗淘汰啲讀唔成書嘅垃圾加入公司

某程度上係 出面D撚樣以為咁做好撚醒
其實好撚19
因為angel方加
因為自卑,講完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞