點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
唔個關唔關事,見過好多高層或有一定年紀既同事唔識打中文
關唔關事,見過好多高層或有一定年紀嘅同事唔識打中文
有可能forward比人
當年編碼會中伏
好似係
我都好想知,
明明香港人sd 比香港人都要用英文,
其實講中文唔係仲易明咩屌
敬啟者

此致
陳經理
敬啟者

此致
陳經理

可以
hi on9,

屌你老母

thanks
on9
我上次見到封中文 寫住xx先生
內容睇都無睇deleted
敬啟者

此致
陳經理

諗起都覺得好柒
公司用中文打文件
因為我係老闆,想點就點
敬啟者

此致
陳經理

可以
hi on9,

屌你老母

thanks
on9

霸氣
打英文快,又有好多short terms可用,加上好多上左年紀既老細/同事根本唔識打中文或者打得超慢
外國撚無法唔用英文
因為打英文快d
Dear XXX, Please confirm/Please see attached. Thanks就搞掂
而家份工要打日文email.
每覆1次email好似作文咁 d敬語長到
關唔關事,見過好多高層或有一定年紀嘅同事唔識打中文

我覺得都有小小關係
啲老闆係電話有手寫輸入仲寫到中文
但公司啲電腦又有幾何會比手寫板你入中文
中文email仲難send 喇
其實叫你打中文都會錯哂…

好很多名詞係英文,鬼知中文係乜
而且有D EMAIL 係會包埋公司外既人,唔通又突然又變返英文?啫係時中時英咁好玩?

BTW,英文呢D係基本野,唔係唔銀識吧
唔好成Q日講崇洋媚外,香港係國際都會,政府都話要兩文三語,咁先可以同世界接軋,同世界其他人溝通。講呢嘢既人十足好似清末時班廢老,科技唔及人又學唔懂西學,就罵啲學西學既人崇洋媚外。
因為仲有好多on9唔識打中文
中文要打得正式 得體都唔易
英文語意清晰d
中文一個字有太多意思 唔適合工作用個人認為
明明大家都唔係英文好叻,程度有限,
而且只係內部溝通,全部都係本地人講中文,
但點解都要用英文去send email?
錯曬基本文法都要用英文
到底係咩原因?
崇洋媚外覺得自己用英文高級d?

有無人公司係中文打send email為主?

第一日知香港人崇洋
中文書信格式有幾多人可以寫得啱?
如果唔跟正式格式寫就會變到whatsapp啲message咁cheap
叫你打中文公函背尺牘仲痛苦
對內用中文
成日出啲冇Content
得Title同Attachment既email比自己友

對外多數英文
睇下咩公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞