點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
係睇你係咩公司做, 對d 咩客.

1. 係大公司做的話, 你實會cc 到d 印度佬, 鬼佬, 日本仔呀咁. 你無得唔用英文.

2. 細公司全部係香港人的話, internal email 其實你打emoji 都仲得.

3. 對客就睇你係咩客啦. 做Customer service 個d 係真係睇你寫咩文就覆你咩文. 如果個客係大公司, 九成人地都係寫英文俾你, 因為point 1.

台狗最煩
有d同事幾廿歲人字都未識打 用埋d英文又九唔搭八
寄完仲要捉返佢問一次講乜 曬哂d時間
英文格式易好多,中文太嚴謹。
其實內部用英文真係幾on9
有D漏左個S, 有D直情口語英文
心諗不如用番中文啦
我呢D 英文會考拎E都睇到出
用中文反而唔識打

呢樣真
Noted with thanks中文是乜野

碌染域粉絲
拿, 連登仔唔駛反駁我,
返工中文你識講就得,
就算中文勁, 文言文都熟到仆街你都係成look柒,
但英文勁就唔同,
同一個人英文勁一定比中文勁高一個level
英文格式易好多,中文太嚴謹。

出來做野email邊有人仲講格式?
用中文反而唔識打

呢樣真

Noted with thanks 咪中文囉

鬼佬有撚人會咁講

呢樣真,係外國返國一排intern

同事之間嘅 email 好似text message 咁
係對客先用 formal

最簡潔收過封

Done cheers

冇Dear
冇名
冇I’m writing to
冇sorry for disturbing
冇best regards
冇sincerely

同事之間有咩問題
其實內部用英文真係幾on9
有D漏左個S, 有D直情口語英文
心諗不如用番中文啦
我呢D 英文會考拎E都睇到出

我發覺鬼佬(英國)email都係好求其,你講嘅情況佢地都有,整體嚟講佢地寫得暢順啲,冇咁多懶係禮貌嘅廢話
留意下d銀行信etc.
中文版都有一句:以英文版為準

btw夾過大陸人做野
佢地出email都會用簡單英文
用中文反而唔識打

呢樣真

鬼佬有撚人會咁講

最簡潔收過封

Done cheers

冇Dear
冇名
冇sincerely

同事之間有咩問題

咪係,好多時就咁 done!
有時whatsapp都打英文啦
同埋英文睇落禮貌d
尤其催人交野 點人做野又可以加個kindly係前面
用中文 請你今天之內把文件簽回 謝謝 好似好無禮貌咁

無撚有錯
同大陸客溝通用簡體中文打信成日都好似點講都唔對路,唯有加多D貴公司 貴領導

香港客鬼佬客用英文每句加個please kindly就好似已經有禮貌哂
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯
同大陸客溝通用簡體中文打信成日都好似點講都唔對路,唯有加多D貴公司 貴領導

香港客鬼佬客用英文每句加個please kindly就好似已經有禮貌哂

please + kindly
又要send俾印度佬又要send比鬼佬,唔用英文用咩?
mnc 點唔用英文牙🌚🌚🌚
用中文反而唔識打

呢樣真

鬼佬有撚人會咁講

最簡潔收過封

Done cheers

冇Dear
冇名
冇sincerely

呢種email成日都收到 最簡潔收過FYI
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

大陸supplier照同你打中文 理撚得你
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

內部熟同事我地盡可能打幾粒英文字就算

用英文係因為公司有鬼佬
因為唔少中年至老年人都唔識打中文
我會用中文列點打
用英文真係on9
一係打FYI,唔好打成篇文過來
人地唔明,又要問多次

除非果D開會時間日期地點內容
會議記錄我都係用中文
老細唔識中文 完
合約條款果啲都以英文版為準
打字一定係英文快同方便

英文差、咁中意用中文,咪死返支那/台灣囉。

咁鐘意英文,咪移民去英美澳加囉,如果人地收你的話

咁鐘意英文,上4chan喇,咪撚上連登,連登係中文論壇

用母語都有罪,你都痴撚線

冇英國人 根本就冇香港
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞