點解公司email要用英文?

325 回覆
461 Like 47 Dislike
點解你連電子郵件都要用email?
真係慘
估唔到咁多人連用中文表達正確意思都做唔到
係到賴中文本身含糊不清
其實工作需要用英文咪用囉
但係唔需要個陣又用都唔知做乜鳩
反英文嗰d係咪五毛
其實WHATSAPP用英文先最ON9
商業習慣
以前英人統治留落嘅一個習慣
打慣口語中文,依家要用書面語寫封中文電郵真係未必識寫
黎黎去去都係果白痴「理由」
崇英文撚永遠只係會同「新架坡」比較
但只東京,巴黎,柏林比就…今時今日根本連深圳都比唔撚上
人地全部用母語,全部都「國際化」過你
傻仔,國際化唔係計英文架。
如果咁就國際化,英國一個牛屎村都好「國際化」喇

香港有冇料行東京,巴黎,柏林個套先? 照下鏡 睇下自己幾多斤兩先啦

現實就係 香港係一個商業金融中心 香港連呢範都失去埋既 就真係什麼也不是

屌,你班友咪一樣唔認香港只係中國一部份。
一個國家之內,一個一線城市
又點會無料﹖
(雖然好快會唔係一線)
永遠唔睇清事實,成日想做「新架坡」

現實就係商業金融中心,中國既錢財同貨物流通,早已經超過歐美各國既總和。
咁依你所見係咪應該盡早用普通話簡體﹖
https://www.tid.gov.hk/tc_chi/trade_relations/mainland/trade.html

只係有人唔接受現實。

如果中文係國際語言係咪可以咁講囉

「成為國際語言」係個過程。
唔會係一朝就成。
你依家就係阻止緊。

點解要我幫中文?
因為英文象徵高級 高貴, 港人崇洋係事實
你聽人講外語,
講英文: 嘩條友英文咁好既
講韓文/蝗語: 嘩屌泡菜狗/大陸喱

呢個真 唔明點解會有負評
當考dse 英文5**大把人話你勁 中文無人理
出到黎應用 英文講到勁流利真係高人一等 講中文既可以收埋先
中文的確係本土語言 無疑係要保存要識 但無論係學術 應用 同係香港人既心目中 英文肯定高級過中文幾百萬倍

咪崇洋二字囉

英文係學術,行政,法律標準語言,中文係唔係?咁樣崇優有咩問題,而且現實更加英文>>中文

自圓其說。你自己選擇行左美國果套,就當然係美國語言做標準。從來無見過同歐美無乜交流既國家會認英文係國際語言云云。

因為我要做奴,所以用人地語言,用人地語言,因為我要做奴。
你覺得你講野白痴唔白痴﹖

除左自然科學,無乜野優唔優吧。

香港法定語言係英文同中文,極端啲咁諗人地選擇只用中/英都無問題
而優劣之分係學術研究,政策,法律都係以英文作標準,香港都一樣

咩政策法律以英文作標準﹖
政策同法律係比邊個睇﹖市民播
市民主播用邊種語言做母語﹖中文廣東話播
咁你用英文做標準做乜春﹖
唔好不斷講既殖民地不合理不合時宜習慣就當真理喇。

依家咪話用英文電郵反智,
連帶你果啲用英文做法律,學術,政策都係反智架。

反智嘅理由係邊
你睇中文台唔通用英文播?

反智既理由係你自己睇下世界各國,算喇,講都講到口臭。
又會又循環講香港有乜資格等等。

總之用英文總是對的。唔理其他國家城市係點。香港最特別。

咁你又唔理新加坡?
有時whatsapp都打英文啦
同埋英文睇落禮貌d
尤其催人交野 點人做野又可以加個kindly係前面
用中文 請你今天之內把文件簽回 謝謝 好似好無禮貌咁

無撚有錯
同大陸客溝通用簡體中文打信成日都好似點講都唔對路,唯有加多D貴公司 貴領導

香港客鬼佬客用英文每句加個please kindly就好似已經有禮貌哂

please + kindly

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

Would you please kindly xxxxxx? Many thanks.

Thanks and regards,
ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxxxx,please follow up. We appreciate your help.Thank you.

Kindest Regards,
xxx

之後俾老細話我無禮貌 話please follow up 好似點人做野咁

Grateful for your follow-up.

Regards

xxx.

會好啲
不過其實本身都冇咩問題
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯
同大陸客溝通用簡體中文打信成日都好似點講都唔對路,唯有加多D貴公司 貴領導

香港客鬼佬客用英文每句加個please kindly就好似已經有禮貌哂

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

Would you please kindly xxxxxx? Many thanks.

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxxxx,please follow up. We appreciate your help.Thank you.

xxx

之後俾老細話我無禮貌 話please follow up 好似點人做野咁

老細叫我做嘢最鍾意"Please follow up" + forward 人地個email

我平時收:

Pls deal
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxx

老細叫我做嘢最鍾意"Please follow up" + forward 人地個email

我平時收:

Pls deal

你老細鬼佬??
因為d email 會周圍foward

可能老闆會睇到
明明講緊同一樣野,大陸同事真係好簡單易明一句中文搞掂

打英文既就一大篇野,前後加幾句廢話 should you have any question...乜乜乜

仲要唔知用咩email client有格式,send到過黎走曬位
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxx

Regards

xxx.

會好啲
不過其實本身都冇咩問題

見到呢啲就驚 明明本身唔係有禮
一大抽懶客套說話
講野講重點 大家好做事
同埋英文睇落禮貌d

無撚有錯

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxx

Regards

xxx.

會好啲
不過其實本身都冇咩問題

一大抽懶客套說話
講野講重點 大家好做事

認同

係呀
好撚多kindly

仲有啲寫

ABC

Pls xxx.

Thanks!

xxx

咪算囉

我今日出左封email
Dear xxx,

xxx

Regards

xxx.

會好啲
不過其實本身都冇咩問題

一大抽懶客套說話
講野講重點 大家好做事

咁你用中文會點寫
你老細又由得你寫中文?

(五毛internal email?)
反英文嗰d係咪五毛

唔開post嗰啲會員最難check, 高登 acc profile page 起底有得睇埋reply
唔係話五毛, 上面某位嘅立場好鮮明, 可以自己search下
因為angel方加

痴撚線公司
反英文嗰d係咪五毛

唔開post嗰啲會員最難check, 高登 acc profile page 起底有得睇埋reply
唔係話五毛, 上面某位嘅立場好鮮明, 可以自己search下

唔理
反香港用英文唔係五毛就係on9
其實點先可以學打email打得好d
因為Angel方加
follow up 呢個詞語我通常唔會同高級過我既人講...
老闆係鬼佬. 客係鬼佬/婆...
重點係同事打中文好慢... 十個字有8個字都唔識打... 打英文會快啲
用中文反而唔識打

呢樣真
Noted with thanks中文是乜野

知悉。感謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞