後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
都唔一定
變咗係成隻字唔記得咗咩樣就完全打唔出
唯有成個廢老咁打同音異字
語音輸入法事實上係好好用你唔係有懶音好過分嘅話好難會錯字

用緊語音輸入法覆你
講真覺得輸入法真係冇咩所謂,打到咪得
自己識嘅係可以覺得自豪,但都冇必要踩低用拼音嘅人
同埋覺得粵拼的確應該要同倉頡、速成一樣成為default輸入法,不過政府梗係唔會推for obvious reason
利申:用粵拼打
飛咗佢啦 呢啲仔唔要都罷
其實啲老屎忽都幾煩,打字方法都要j ,樓上果班on9 自豪乜

利申:識打
Sorry, 識打真係應該要自豪
因為倉頡真心有難度,如果唔係點解咁多人學唔好?
主要都係教育制度 又咁多年以嚟都冇教過
係快 但讀出嚟冇乜privacy 所以麻麻
屋企冇千尺
飛咗冇人埋單 我暗瘡坦克
用緊新速成
成日同人講我用新速成 D人以為我係講緊win10個個速成
但係個輸入法個名就係"新速成"
用過新速成之後 打番普通速成好似弱智咁 打慢好多
想由速成上倉頡,但覺得好難,因為啲碼有時好on9
因為倉頡速成嗰啲係逐隻字咁打出嚟
但係想對拼音類嘅粵拼中拼注音 可以打幾隻字嘅聲母甚至成句再揀字 實在無得比

舉個例 屌你老母
倉頡要打 srlb onf jkp wyi
仲要揀字
另一面拼音類淨係打 dnlm
第一個通常就彈出嚟畀你

以前optimization未咁好嘅時候 的確拼音嘅重字問題會嚴重過倉頡好多
但隨住一路嘅optimization 拼音類只需要連續打幾個字嘅拼音甚至淨係聲母已經喺頭幾個選擇有你想要嘅字

再加上倉頡學起上嚟畀拼音類困難 拼音類通常你講到就打到 上水難度低
結果喺上手難度高 打字速度上限唔夠拼音類高嘅情況下 倉頡注定成為時代的眼淚
因為以前,打字係一種skill
係可以寫落CV
當然現代打中文方法多咗咁多,冇人記得曾經打中文係要學
手機年代打倉頡慢過打速成

利申:用緊倉頡打字
廿年前啲語音同拼音輸入法柒過依家好多

最大差別係幾乎無關聯字聯想能力
係近幾年有AI先飛速進步
覺得好難因為你未夠熟,搵篇文章打幾次就會越打越快
有陣時啲字要死記硬背
2日就學識
唔熟就係因為啲碼on9,完全估唔到呢幾筆要打呢個碼
又唔使好大聲咁對住部電話講嘅細細聲都detect到嘅
因為 D 人粤語發音唔正囉。 你(nei),個個讀成(lei),咁點打啊?
我改一改
值得自豪既
就係………教我既

定係你媽媽唔識教你唔到
屌以前未轉用APPLE
佢D字係固定喺一個位
基本上打得多就記得,好似你記倉頡碼咁,變咗muscle memory
而家速成要成日揀字
同埋打英文多過打中文,返工仲邊洗打中文
又唔會好似以前咁要上ICQ MSM同人傾計
獨家村黎 去邊都唔支援
利申 當初係學九方 小學教
普拼先係王道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞