後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
比Apple Mac龍斷咗巿場?
Mac仲有得揀喎
Pro我揀咗日文
Idk就idk la
打乜鬼wbzd 出嚟仲要係書面語我屌
粵拼世一
Jyutping
mac 機呢?
用詞語就可以
因為冇得打聲調
https://jyutping.org/blog/scheme/
點解要用粵拼,唔用其他粵語拼音方案?
所以耶魯呢度就係「依賴環境嚟確定一個符號實際代表咩音」,符號 a 究竟代表 /a/ 定係 /ɐ/ 要靠係開音節定閉音節嚟判斷(後邊有跟個 n 嘅話就係 /ɐ/,乜都冇就喺 /a/)。呢個就係耶魯嘅設計缺陷之一。粵拼統一規定 aa 就係 /a/,a 就係 /ɐ/ ,唔使睇環境直接就可以確定係咩音。

耶魯拼音
耶魯拼音算係除咗粵拼之外最常見嘅粵語拼音方案嘞。同粵拼相比主要有下面幾個區別:

耶魯拼音中,/a/ 喺開音節用 a 表示,閉音節用 aa。/ɐ/ 喺閉音節中用 a 表示,無法表示開音節 /ɐ/。
耶魯拼音用 j ch y 嚟代表 /ts/、/tsʰ/、/j/ 三個音。因此元音 /yː/ 需要用 yu 嚟表示。
耶魯方案唔區分 /ɵ/ 同埋 /œ/,兩者都用 eu 嚟表示。亦都因爲噉耶魯拼音無法表示 /ɛːu/ 呢個音。
耶魯用附加符號 ˉˊ 同埋字母 h 嚟表示聲調(新版本加入咗數字標調)。
首先第一點我哋已經喺上文講過。耶魯拼音噉樣設計,係因爲當年嘅音位分析認爲開音節 /ɐ/ 並唔存在,所以乾脆將開音節 aa 都縮寫成 a。噉一縮寫法就出問題嘞,首先佢違背咗我哋嘅第一條原則「一個符號嚴格對應一個音位」,令學習者困惑提高掌握成本。然後佢噉導致無法表示開音節嘅 /ɐ/ 字,例如語氣詞「嘞」,違背咗原則四。所以呢個係個好大嘅設計缺陷。

第二條入邊,耶魯拼音用咗 yu 嚟表示 /yː/,又係違背咗第一條「一個符號對應一個音位」嘅原則,因爲佢需要根據佢嘅環境嚟判斷實際發乜音。首先耶魯拼音已經用咗 y 嚟代表 /j/、u 代表 /u/,而家又規定 yu 組合起身變成 /yː/,即係「一隻字母代表一個單元音,兩隻字母組合起身又代表另一個單元音」,噉樣一嚟又係令學習者困惑,二嚟都唔方便電腦信息處理(輸入法難以處理簡拼、寫正則表達式都要加入環境判斷)。而粵拼方案對於呢個問題嘅處理,我哋會喺最尾嘅粵拼缺陷進一步說明。

第三條,耶魯拼音用 eu 嚟代表 /ɵ/ 同 /œ/,呢個就係原則四入邊講嘅音位分析嘅問題嘞。呢條直接導致咗耶魯拼音冇辦法表示 /œ/ 同 /ɛːu/ 呢啲音,影響咗呢個拼音方案嘅表達能力,就好似下面呢個表噉:

睡 /sɵi˨/ 掉 /tɛːu˨/ 𠰲 /œt˨/
耶魯拼音 seuih 無法表示 無法表示
粵拼 seoi6 deu6 oet6
第四條用附加符號同埋 h 嚟表示聲調,例如「蛇」嘅發音拼成 sèh,係既違背咗原則二,又違背咗原則一,因爲 h 已經用咗嚟表示聲母 /h/。好彩新版耶魯拼音都增加咗用數字嚟表示聲調嘅方案,噉樣對於信息處理係個好大嘅幫助。

所以綜合嚟講,耶魯拼音嘅設計違背咗原則一二四(第三條比較主觀無法定奪),呢啲設計缺陷足以令我哋放棄耶魯拼音改用粵拼。
用詞語打字
拼音容易啲,叫佢學粵拼
mac book
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞