後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
佢哋直接打wo cao
早廿年同D大陸人上網吹水, 佢地應該都係打pin yin, 冇乜同音字,
而家就咁睇佢地微搏D文, 好多都睇唔明, 要識pin yin先明
鄧麗欣的新作《陪著我走》被網友列出書中不少錯別字,更被網友狠批為今年書展的大笑話。昨日Stephy、方珈悠及李蘊等出席公開活動,與書迷分享睇書及寫作的心得時,Stephy明顯受錯別字事件影響,全程鬱鬱寡歡。她接受傳媒訪問時,未待記者開口已即時主動道歉:「首先我好認真咁抱歉,今次係一時疏忽!」

更正版日內推出
她解釋為及時趕起稿件,故棄用手寫板,改以普通話語拼音輸入法:「我寫完冇重複睇,太依賴校對!(被質疑才女身份?)係一時錯漏,因為打拼音㩒錯掣,抱歉!(即係道歉?)係,我道歉!唔好意思!」
九方真係害死出黎社會工作既人
要買license 註定侷限部分人用
拆字,用吓腦,幾好玩
依家Mac個速成會將你打過嘅字排前
唔係以前嗰種固定排序
都唔知邊個天才諗出嚟
有冇人識倉頡 3代轉5代 ?

Win10 以前搞過一輪 down埋補丁
倚天中文輸入法呢~?!
唔係好撚串既咩
打字打咁慢嫁
快啲啦
唔識打字死返去學啦

以上
但係我手打我口真係幾方便,唔會有複雜字拆碼/三代五代唔同碼嘅問題,識讀就打得出
即係類似新速成?
咁即係唔駛諗住轉會, 除非我下定決心打倉頡
iphone打速成D排列都唔係windows咁, 但始終手機會慢過正式Keyboard,所以手機慢D我都仲可接受,
但如果laptop慢, 我就接受唔到, 有時上連登想詳細D覆人(例如而家咁), 我會專登用laptop, 手機覆人盡量短句
喺連登年過三十已經畀人叫廢老架啦
朋友
其實倉頡唔係好難打
唔識咪加粒*然後去搵字
如果你果個字話 直接打出來仲快
我都唔明倉頡有乜今OUTDATE
手機都有行列
才女?
李清照、秋瑾、張愛玲、李碧華: ???
一啲啲啦
譬如「咁」同「噉」,我想講gam2嘅時候都係打「咁」,普及率問題
如果係將「根本」打做「跟本」,咁本身條友就係文盲
硬係覺得用速成倉頡既多數係香港出世
咪傻啦,大陸同台灣既拼音全部一次打哂成句
每個字淨係入聲母dnlm 咁樣就自出哂四個字
而家有網絡資料庫啲大數據已經摸熟哂啲聲母既排列同應該出咩字
就咁sdfjlsdihuhgisdhglihseliihghhseilhglisehligshosehgirsghoisehfbgolhsfd
就打到成百字
你同佢鬥快?
我00後 身邊嘅人都係打筆畫 速成多
其實好易學㗎咋
我都係用咗一個星期唔夠就搞掂晒
nb
習慣成自然好易出事, 慣左揀錯字, 到現實中要寫, 或要打份正式中文文件, 就好易出錯
其實咁樣反而慢左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞