後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
因為廣東話比華語更多音

華語會比粵語多同音錯字(普教中出現嘅問題)

同係華語會比粵語更多階音食字gag
*鳩打一樣出到
非用倉頡打中文嘅全部都係垃圾
因為香港人係學英文拼音先
好多時會用左英文評音去諗
因為讀書冇學過點樣拼?
我打粵拼係讀完隻字出嚟再諗點樣拼 拼完出嚟可能仲唔啱 要試多幾種拼法
一方面覺得係粵語讀音本身就多過普通話 另一方面你學普通話嘅時候就會學埋拼音 變咗記憶中隻字同拼音已經係掛勾 唔洗再花時間去將讀法同拼法聯繫

係以前的學生中意既港女拼音
之前好似冇 仲要揀咩方案 或者我記錯咗
依家就咁揀粵拼應該真係鳩打都ok
香港依家應該係香港語言學學會粵語拼音方案為主,同教院方案最似

好似話耶魯係方便鬼佬學
yes but as long as 我地喺學校嘅時候有人教呢啲字嘅正確讀音同粵拼應該係點,就算讀係讀懶音理論上都唔影響我地打字先係。

台灣啲音唔單止en/eng混淆,仲有an/ang、zh/z、ch/c、sh/s… 仲未計埋assimilation,所以話唔覺呢個係廣東話先有嘅問題。

例如 粵拼
耶魯:yut ping
教院:jyt ping
普通粵拼:jyut ping
nmslnsml 啲frd, 條友應該無見過大陸喱打字
靈劍 搶元寶
讀書試過用嚟打paper...真係打得好慢...
可能我本身極多懶音 打完揀字搵唔到又再試過第二個拼法 有啲真係打唔到仲要上網查...
諗諗下嘢諗咗啲黃色嘢就通哂天
倉頡其實有pattern 記熟就得啦
諗起細個電腦堂要學速成
打機練打字 問而家啲00後話淨係識九方同拼音

利申90後
沒落條毛
係班新一代退步姐
相反覺得佢哋都幾撚勁
同年代嘅人基本上冇人識普通話d拼音
因為好易拼拼下用咗英文拼法
仲未計讀唔啱音會拼錯
同埋以前普通話科都係得一堂
考試比重極低 仲要係學到中三就完
而家唔知係教多咗定點
竟然熟到可以拎嚟做輸入法
一樣
我覺得電話冇一個輸入法可以快得過筆畫
而且仲可以單手打

除左語音輸入
老實講,唔使理方案嘅粵拼輸入法(例如Apple)其實非常唔方便,本身中文都多同音字,而家重要乘二
其實我學粵拼都係亂咁嚟
得閒去審音字庫
睇下中文字點讀
例如「一」佢係寫「jat」
咁「二」、「又」、「而」、「音」呢啲字
就都會係「j」開頭
如過係劉錫祥方案
「j」音會用「y」denote
打打下就識

PS:我都係成日打錯「都」同「到」
倉頡煩係雖然用筆劃拆碼
但係拆碼方式同筆順同平時寫字係完全兩個concept
學校教拼音,識就已經學埋打字,仲邊有心機學倉頡碼
之前好似佢哋興用五筆
香港有教,不過以前係中六,仲要係修中國文學個班,講到音韻學個時先教。所以依家個大方向都係 AI 配合詞組輸入,鳩打都出到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞