後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
你自己都打錯個"第"字
好難說服人喎
我以前打速成會記埋space bar 幾多下
之後心諗不如記倉頡碼

最後雙修
99後
即係1999年啦
其實套用喺語言度
以前香港要學英文
第時話唔定話英文難學
past tense, grammar on99
冇邏輯要靠背
學普通話好撚過

下下用電話語音咩
電腦係咪要戴mic 錄音打字
咁成個office 咪好撚嘈
因為手機個選字次序會跳
有時D使用次數近的字會中伏

但在電腦就無事
倉頡無解嘅字得好少
根本係條友唔識先話無邏輯
一樣
ios15 之前iphone 個筆劃可以打埋T9 英文,完全係中英混合輸入既完全體
而家無左T9 之後如果要中英夾雜咁打係用返qwerty 簡直係惡夢

例如打「有d 人」呢d 咁,個d 字本身可以唔使搵位好快打到,而家要搵一下先得
就係個少少都嫌
95後已經少人學中文打字
出嚟做嘢好多妹豬唔識倉頡速成
要自備number pad 咁嘅keyboard 打九方
而家用pinyin
啲後生唔會歧視
覺得冇問題
變相Xiang Gang 加速融合
識Pinyin 都唔識粵拼
啱呀
啱呀
出版社個啲00後咪蠢,用電話語音輸入法傳落電腦到。

有啲人係電腦用Google translate 語音輸入法/手寫功能,copy and paste 就搞掂,仲好撚串話打過你打倉頡/速成。
當年msn chatroom未收皮
為左練打字, 成日入房撩女
真係睇你點用
常用字速成會快
人名/唔常用字/廣東話口語用倉頡

因為吓、踎、嗰呢啲字好撚後
撳space bar 撳到手軟
所以玩速成嘅人連襟幾多下space 都背埋 順便練成keyboard 手,玩PC game無難度。
真係好想同呢啲人battle 下
話晒我都算係魔力寶貝紅大字洗頻嘈交王
九秒一百字
因為拆碼呢件事真係好唔intuitive
我會記埋
但有啲明知撳7下space bar
我會轉倉頡
呢個post 算唔算時代的眼淚
但係唔用開倉頡係唔知邊啲字無解
優越感有幾大
但講真佢哋玩LOL 用Discord 傾⋯以前就用RC。如果唔用通訊軟件,佢哋係會用英文,不過嘈交嘅話嚟嚟去去都個幾句啫。

應該話好少見到佢哋會打字,依家咁興用Discord,同埋唔會玩online game呢啲要打字嘅,多數玩LOL啊一啲槍game,咁就唔洗打字。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞