後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
以前細個一出學校 屋企發現邊度都無九方已經知奶撚左野
我覺得自己中文係愈來愈差
執筆忘字,速成可以靠頭尾碼估字

好耐無試過揸筆寫中文
咁台灣人啲國語咪又係en/eng不分,佢哋打字同埋學校考試都一樣用到注音。始終係教育問題黎。
其實倉頡冇想像中咁難丫
其實只得香港人用倉頡/速成
台灣人都係用注音
因為小學依家學中文係學拼音先
其實返工如果部電腦冇mic 咁點搞剩係識語音既話
如果你打開速成, 當你學打倉頡, 你會發現自己再也打唔到速成
有咩咁可悲
嗰個年代識電腦好叻㗎,大把廢佬連ABC都要慢慢睇慢慢揀字
之前有試過學普拼,但因為太難打同埋唔可以打口語所以學倉頡會易啲易記
我都係倉頡死忠
反而要用拼音嗰啲我會搞唔掂
kaiboard粵拼 nei/lei都出到
我打開英文嫁 打中文好低質
冇文化既人先打中文
電話用倉頡
電腦用速成
以前玩乜乜江湖練返嚟嘅
咪就係 都唔知可悲啲乜
細個又無乜野玩 阿媽識教教到我打字寫撩草都當樂趣咁玩黎學咪仲好
到中學個個英文老師都話我手撩草係寫得接近最靚最工整個個又發現出黎做野好多人唔識打速成
屋企人識得教呢啲野唔使等學校鳩下鳩下咁學都可悲
成世人最值得自豪嘅係小學未教已經識速成咁撚威,你就好啦
因為中文老師都未必識
突然諗起「產」、「兜」呢兩個字
當初拆極都唔啱,要專登去查先識打
有咩值得你抵唔住頸咁小野都要係度串
好大件事咩?我都係簡單咁講姐 定係因為你父母知識水平低所以你咁敏感
有冇例子,睇下幫唔幫到你
重點咪就係唔常用,有幾多人會為咗唔常用嘅嘢學一樣難學啲嘅事
之前見instagram 勁多人投票正音係DLLM 而唔係DNLM
而家好似好多鍵盤都得返英文字,唔係淨係講冇倉頡碼,可能台灣注音、日文、韓文嗰啲都冇
對啲公司嚟講可以少啲生產線,但成日覺得搞到啲人愈嚟愈依賴語音,無論語音輸入同voice message都係,慢慢就會愈嚟愈唔識字
gboard勁撚好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞