後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
有幾難學呀? 使鬼教咩
明明大把人打火星文拼音直接send 俾人
果d再fine tune 吓已經可以攞嚟做粵拼啦
唔同大陸可以普及拼音
條規則都on9嘅
80後,中文打字好似係Form1電腦堂教,當然仲有word excel嗰啲濕鳩野。當年係教倉頡。都係教你拆碼,筆試俾啲字你寫碼,功課就俾好多野你打,考試就電腦室俾篇水蛇春咁長既野你打,10分鐘計時睇你打到幾多,唔識打跳過既字扣分。英中唔開名,唔知其他學校課程係點。
我覺得乜倉頡拼音筆劃輸入法都無所謂,打到字就得
但係原來有年青人可以完全唔識輸入法,竟然用語音打字
算唔算係現代文盲
述你老母 死文盲
倉頡=中文打字界嘅棍波車
香港係咁特殊會咁多人唔識打字
因為教拼音唔係主流,其他地方就算上左年紀都用拼音打到出黎

速成同倉頡都係另一個系統要再另外再學

另外上面有啲話倉頡拆碼唔合理係因為唔熟個系統
唔合理嘅字其實得好少
我懶得揀字所以學倉頡
本身都覺得倉頡最快
後來發現普通話拼音仲快
佢地可以淨係打每隻字既聲母
eg wbzd = 我不知道(system自動generate出黎)
倉頡做唔到
頂係咪陰謀黎
粵拼+1
對我呢啲半竹昇妹黎講,學粵拼真係容易過倉頡好多
我當年都係因為懶 好後悔無學好倉頡
走去學左速成 係打得好快 但總係好似低倉頡一個 層次 ,而家學返倉頡又好似好難咁 倉頡一定係暫時取好既中文輸入法 無可爭論的事實
裝open vanilla
而家啲人係咪好少用筆劃打字
我自己電話就一定用筆劃
同台免費send sms個年代仲可以盲打到
Mac都有筆劃用
但唔啱手勢 所以逼住要熟練返速成返工用
拼音輸入法是文盲用的
注音得唔得?
Ngo5 Sik1 Aa3
速成即係 廢牌
我自己打左速成廿幾年都覺得好多 字都要簡字 打得慢左

如果再學我一定會學好倉頡
當年就係因為懶好後侮
而家學都得㗎
攞篇文出嚟用倉頡打,遇到唔識就倉頡字典search睇清楚啲碼點拆,打一兩個禮拜基本上常用字已經識九成
倉頡拆碼絕大部份都係頭尾+一二尾碼,好簡單㗎渣
你有速成底,宜家轉都得
一兩星期就搞掂啦
其實依家返學仲有冇電腦堂
我冇用到lag機喎…
你係唔係一次run好多個輸入法?唔知關唔關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞