後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
你未見識過褲袋手機打筆劃send sms
有內鬼
終止交易
如果識信頡可以搵得多過唔識倉頡咁我一定學倉頡但好多文件電郵都係全英文
你試下兩個字、三個字一齊打
有時候只係打一個字,佢出唔到
但佢字庫確實有個字
或者開啓show rare characters
坐巴士好想打柒用語音輸入嘅仆街
嘈撚到
粵拼真係好撚on9
有政府廣東拼音唔用 走去用隻垃圾粵拼先傻
我好細個已經學識政府拼音 周街路牌都見到 好易上手
粵拼根本唔會接觸到 又反人類 用國際音標唔用英文拼法 玩死香港人
通常係仆街打成撲街
咁你未見識過咩係快, 你講完仲要CHECK有冇錯字, 中間錯左又要再講過
練左十幾年倉頡 都係得35 words /mins....
渣架....
用google個keyboard可以打港女火星文
支拿拼音個q咪一樣同英文個讀音差好遠,啲人一樣打到
係讀書時有冇學姐
我個年代係班新移民先用九方
小學電腦堂一人一本倉頡速成書 教左幾堂
個個都打online game學打屌你老母 班英文仔永遠比人恥笑
知唔知wpm 點解
原來關聯字唔計word
關聯字選字表預測唔到
就噉繼續打第二個字仲快
除非背咗佢,否則係唔識字時候先用

學/練倉頡時候特登閂咗
學筆順易過倉頡速成

一嚟唔洗幻想力
仲要首先知道倉頡速成有咩字可以揀
筆順只係估筆順 從零入手易
而且小學有學嘅應該都識大部分點打
二嚟大部分字就算你唔查筆順
如果A筆劃唔啱 咁咪用B
字嘅結構就咁 有跡可尋你可以揀咩筆順
而且得6鍵 試都好快
早兩日出街食飯 聽到隔離枱一家四口
兩個女(十歲上下)傾計用流利普通話
老豆老母(三四十歲)地道廣東話

宜家中小學換血換到已經唔使特別上普通話堂
你個位隔離左右日日同你講普通話
打槍game打字一定要快
趕住屌完人老母之後衝去守point
九方--->速成到而家
PC筆劃都好用 不過要download同佢好似冇再update了
如果遲下用唔到佢我就唔識打字了 好驚
課程問題姐
多數學校有教普通話拼音 但無教粵拼
細嗰喺WINDOWS內置求奇簡隻嚟學,學咗大易輸入法就學唔到其他,之後先知原來咁少人用咁冷門。
人一日口 土口一月金 廿田中月 卜一戈竹竹
用得拼音嗰啲都係啲大陸仔嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞