後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
當年我學咗兩星期,已經打得快過速成
其實唔意外,可以話好正常㖭。香港推咗普教中咁多年,大把00後返學學國語,pinyin輸入法就係打返拼音,基本0新學習成本
有啲好的粵拼(eg Google)係會用AI揀詞語解決同音字問題
打字一定倉頡快
當年應徵寫字樓工, CV要寫自己每分鐘打到幾多中英文字, 而家CV已唔需要寫打字呢個item
90後老餅,但我嗰個年代已經好多人唔識打倉頡速成淨係識九方
用粵拼都算啦,識人用普拼
九方擺明俾錢推廣,但倉頡係Windows 內置唔駛錢。
識打倉頡又點?而家社會打字只係基本條件唔係加分

利申 小妹倉頡1分鐘可以打90個字

我多過你,嗰時以為自己好撚勁。去參加比賽
跟住就呆撚咗
記得最快嗰個係170字,頭嗰堆全部都係用速成
九方智障用
時代唔同
我剛出來做野, 老豆話, 你識打字, 搵洋行工方便好多,
我後來先知原來以前識英文打字都係一種job requirement, 要專登去學用打字機
計速度一定係倉頡第一,繁簡都打到,不過連台灣都係用注音
手寫,啲碼記唔入
裝openvanilla 可以跟返windows排位
而家就係講緊打唔常用嘅字,倉頡打完都唔洗揀字,速成就一出就幾十隻字唔知第幾版先搵到
要俾錢買
個一兩隻用速成頂住先
用開粵拼 成日屌啲frd 用支拼
利申 唔識倉頡速成嘅垃圾蛋蛋後
有幾個frd 直程用語音輸入 包括我條仔
呢單嘢問教育局, 讀書從來唔教粵語音調,但係普通話就由小學開始要人讀聲母韻母,下一代想學粵拼都好難有系統咁學,普拼反而容易啲

而家啲鍵盤又冇曬倉頡啲符號,搞到學倉頡門檻真係好高,就好似唔教你串英文字再俾個空白keyboard你,然後要你打英文
速成

仲要mac同win 機啲字排位係唔同
當年我真係好有心機學倉頡
直頭走去搵篇文黎打
仲記得篇文係老舍既母雞
打完一次之後覺得自己熟左好多
版本唔同,始終Apple 同MS 唔太岩牙,又或者Apple 係要 別樹一格
以前小學雞online game開始普及嗰陣冇電腦到我有電腦嘅時候已經無乜人再玩online game結果我係完全唔識打速成倉頡依家淨係識五筆
以前一直打速成,
直至有次想閉眼打字就學倉頡
你唔講我都冇留意到而家D keyboard冇晒倉頡碼 應該會越來越少人用倉頡/速成,
而家D學校仲教唔教中文打字?
咁你人生都幾可悲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞