後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
打得多果d速成都係合埋眼都打到
打得少果d 倉頡同速成都要慢慢諗
佢有期去學,跟住又棄,問佢做咩又手寫/語音,佢話好撚on9啲濕鳩部首,就拎啲無邏輯嘅例子講,我話背咗佢咪得,佢話你都on9去記呢啲無用嘅嘢做乜柒,我用語音打字仲快啦!
佢其實無講錯ga wor
所以我咪靜咗,反正佢份工又唔洗打中文。
講真句就算要打中文,而家用廣東話併音都唔會慢過倉頡/速成好多
而且成件事係intuitive d
利申︰old school 人用速成
我小學都學九方
之後發現唔係隻隻online game都支援就學速成
咁個"0"字搵字搵到痴線都未搵到

嗰字
用寫字方法拆碼係唔邏輯學習倉頡
用英文拼音中文字本身就係最唔邏輯
香港冇教粵拼,用粵拼的人係點學?
呢個作為倉頡用家的表示認同

但要死記嘅又唔多
就算係未見過嘅字倉頡都應付到

但拼音唔識讀隻字就點都嘔唔到隻字出嚟
連體字4個碼 分體字5個碼
連體字一般係由上到下首三個部分, 加最後一個部分
分體字頭2個碼係字首, 3個碼係字身
除左某D字係唔撚知點知要咁拆之外, 知道原理就好簡單
Windows 10 揀字睇返全部碼
Gboard 錯碼嗰啲會變淺灰

btw 電話一樣會逐個碼輸入再打space
唔使揀字唔只係快
係只有打到同打唔到
出錯別字嘅機會好少
YouTube 自學
以前仲有啲小遊戲學速成 玩住學易學好多
依家仲有冇呢啲野
用關聯字,唔計wpm
麻 戈十金金
述 卜戈十金
術 竹人戈金弓
呢堆字係用相同邏輯拆「朮」呢部分,即係「戈十金」

而「嫲」字拆碼「女戈木木」係因為呢個字根本唔係正規中文字
倉頡係由朱邦復設計,中文非粵語地區根本冇「嫲嫲」呢種稱呼,唔會設計到呢個字出黎;會用倉頡又有「嫲嫲」呢個稱呼得香港人,設計呢個拆碼既人對文字結構或拆碼唔了解而製造

而且倉頡本身 open source ,你個覺隻字拆碼唔正確係可以改
如果淨係話人地拆碼唔邏輯又唔改,自己都有問題

So?

我學粵拼先分得清「恆」生銀行同「痕」生銀行

做乜「撚」嘢同「撚」手小菜
殖民地政府就係唔想你保留自己嘅方言
要用殖民地主嘅語言去維持殖民地主嘅權力地位
倚天年代倉頡好多甩漏, 太多例外字只可以死記拆唔到碼, 當年係真心難學, 係到MICROSOFT版至改善
咁樣係學發音,唔係學個字點寫
咁事實上香港人最大嘅問題就係懶音
佢地好似叫阿嬤
倉頡要記乜哲理類, 物物類你一定好快放棄
背熟KEYBOARD字根排法冇左碼KEY你反而易掌握
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞