後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
所以果班人死哂啦
九方on9在特然轉用第二部電腦就即刻變文盲唔識打字

我都係用九方
倉頡依然係好好用, 去到邊幾乎都可以用.
冇推廣就冇 利益都有關。
見到大陸 台灣用併音快好多
香港學中文都冇教併音
用電話語音再傳落電腦到,做緊出版社編輯嘅人同我講佢公司啲00後係咁。

99後個件就公司咁啱係全英文,咁有啲做工程工種好多都用英文嘅。

做IT行業都唔洗用中文,香港唔多工要中文,除非做客戶服務同物業管理中英都要出。
咁樣都有唔好
變左有時遇到有4-5個碼嘅字
自己諗諗吓都唔肯定最尾個碼係乜
因為打2-3個碼已經出左個字

電話都係,打2-3個碼就出左想要個字
變左好順手督落去,冇打埋最尾個碼
冇左空白鍵果吓
我學倉頡先之後見啲同學用速成輸入法搞到我心思思轉會
九方細個都學過少少
打緊倉頡覆你
「月月竹火」有咩反智?你想講係「月月竹日火」?
咁係你唔明倉頡點拆字
香港都還好
你自己拎隻九方去有部份公司都隻眼開隻眼閉知都係打字software 唔理你
諗起班人去到英國就尷尬
睇到隻unknown 又中文字software
一係就問你裝乜鳩垃圾software
一係就覺得你打得中文都唔方係做正經野
呢 d 已經唔係叫打字,根本係 database 拎成個文字庫出黎,咁比較其實冇意思
識改輸入法既文字庫,個個都可以打一個字出成篇文出黎,唔通咁又計 1000wpm?
打得到咪得, 你理得佢AI又好, database又好.
[肯定唔關疫苗事] 半年來多達108足球員死亡,是過往平均數的5倍
https://lih.kg/bgeBHEU

你一人之力拉爆個 post ,勁癲
同音笑話食字gag永世輸入唔到
養溫麻鬼鬥兆

一堆字都係反智,真係唔知倉頡撚果種優越感邊度來
係打到就得
但呢種方式就比較計唔到速度
過氣啦你班老野
速成快好多
其實個個用拼音輸入,不如好似越南咁將漢字拉丁化咪仲好
可以較的,你可以 set 唔顯示敏感字串,咁就唔會顯示
產試多一兩次都可以
兜字真係搞唔掂
速人~
一樣打到,有乜問題?
兜字佢係拎頭三筆+尾,佢有啲字係格硬拆,要記,一係用速成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞