後生仔已經唔識打倉頡 要靠拼音輸入法打中文

710 回覆
557 Like 29 Dislike
以前parttime做call台, 每兩個星期就要倉頡測試,肥左即炒,所以係咁先可以學到倉頡

#時代的眼淚
我都係打唔到就轉翻速成算

倉頡世一
呢個setting 其實改良得幾好
成件事靈活咗 唔洗下下翻試或者轉速成
係。一定要執返d字。
但係一般使用,廣東話我覺得起碼有80% accuracy,其實好癲.....

當然,英文的話自己講得唔好,就比較難用。
最開始用速成, 後尾玩ICQ MSN 溝女, 覺得用速成揀字太慢, 用左一日就學識轉會倉頡, 其實一樣道理咋嘛, 學識完超方便
我99後男朋友都係咁講,有啲部首覺得好無邏輯,要人背好晒時間,不如用語音輸入法。成日用好火滾嘅語氣話學嚟做乜柒,但我96後嘅小學已經個個都識,電腦堂會教同用,所以理解唔到點解啲00後咁憎用倉/速,話九唔搭八又慢,記呢啲都on99。
倉頡有拆碼方法,學左就唔覺得難
但最多00打後嘅人用仲好撚自豪話快過你打字
話唔係難唔難問題,係好on9問題,記啲唔撚關事嘅部首嚟打字,衰過用拼音,拼音打字仲快過用倉。
打得多, 個腦諗咩字即時輸入果隻字 跳過拆碼記位置, 最高境界反射式輸入, 好快可以一心二用, 一邊諗其他野, 一邊打字
以前做新聞班人用倉頡打字真係好撚癲,快到幾分鐘內打完一篇文章。依家就唔知了,依家啲記者成日錯字⋯
筆劃都係
麻 戈十金金
嫲 女戈木木

呢個字取碼唔同已經夠反智啦
多數人無心學啫,唔關年齡大小事,心底唔鍾意點學都無用,記唔到。

所以話香港教育問題係全部用同一套制度去培育人才,但有啲人就唔適合就被標籤蠢材,而且永遠覺得做醫生先係最成功,唔會諗做醫生會背負咩責任,淨係財富。
根本一樣咁拆
會唔會係你智商問題
真,我到而家都唔明,打左咁多年倉頡,高峰期一分鐘上百字,但到而家都仲有啲字唔知點打
我係速成轉倉頡
除咗真係快啲,準確度都高咗
又唔會有 吾既架 呢啲柒字
放到成個亞洲都係
最終都係想成功俾人睇,唔係因為自己想做嗰件事
錢之餘,咪又係想有醫生呢個光環,等人覺得自己好威
筆順唔岩就打唔到(我就係咁)
中文真係世界唯一一種文字係要另外學輸入法
咪啦
用開倉頡一定快過速成
你打啱嗰個碼就出嗰隻字
速成唔係常用字又要搵
頭尾頭尾尾
頭尾頭二尾

https://zh.wikibooks.org/zh-hant/%E5%80%89%E9%A0%A1%E8%BC%B8%E5%85%A5%E6%B3%95/%E7%89%B9%E5%88%A5%E6%B3%A8%E6%84%8F

原來同一隻字,有唔同字體唔同寫法,結果做成拆碼既差異
咁的確係字形輸入法要處理既問題
不過依個問題係所有字形輸入法都有,唔只得係倉頡

用拼音,字點樣讀其實都有得詏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞