(EdUHK) 教大討論 2

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
唔小心1001左
本人6年前就讀EdU(前IEd)幼兒教育高級文憑
今年完成pt degree
新學年係第5年既教學生涯

咁多年泥
只要有時間都會係另一個論壇分享自己既面試/讀書經驗
甚至有時間就會係regday番去搵下d同為未來男幼師既師弟
當然有唔怕醜唔介意既絲打師妹都會join埋一齊
同你地行下學校
幫你地擋下d係咁chur你入soc既各路人馬咁

知道已經放埋jupas.如果有人有興趣
真係做個幼師既話

ive又好edu又好bu又好咩都好啦.
只要佢寫明符合到要求就ok
自己小心d係無諗清楚既情況下揀左"只可以去番自己轄下幼稚園"既課程

另外
無心讀唔好讀
會累左自己,累埋小朋友。

咁多年泥,就算當時入唔到去讀既人,我都有keep住更新下各位狀況
有好想讀既人,讀完,唔想做
有做左一年既人都放棄唔做
亦都有人業都未畢就退學

呢行其唔係報紙吹到咁好

有野想問可以係到問
甚至係想詳細傾可以pm我聯絡方式
怕既我直接pm番你我既電話都ok

咁多年來同我係網上成為幼教伙伴朋友子既人都好多
唔驚又唔怕醜既即管搵我

咁多年泥
同你地行下學校

真係做個幼師既話

自己小心d係無諗清楚既情況下揀左"只可以去番自己轄下幼稚園"既課程

另外
無心讀唔好讀

咁多年泥,就算當時入唔到去讀既人,我都有keep住更新下各位狀況
亦都有人業都未畢就退學

呢行其唔係報紙吹到咁好

有野想問可以係到問

唔驚又唔怕醜既即管搵我

其實真係唔明每年點解硬係一車車咁入行
HD啲分仲要唔低
中數hi

咁多年泥
同你地行下學校

真係做個幼師既話

另外
無心讀唔好讀

亦都有人業都未畢就退學

呢行其唔係報紙吹到咁好

有野想問可以係到問

唔驚又唔怕醜既即管搵我

HD啲分仲要唔低

老子個陣真係去做埋義工,問左好多人野先走去讀.
當年我地面試仲要試教..要諗活動..面試人地睇得出你有冇準備
呢家d面試就咁吹下水,好似考oral咁
psy朋友 hi
有無cac va year1 嘅同學仔
有冇羽soc 想得閒打下羽毛球
聽講教大 中文系soc幾正wor
打算10號去睇睇
希望佢個ocamp都唔錯啦
有冇同我一樣入edu的freshman bb

利申:準中文教育yr1

咁多年泥
同你地行下學校

真係做個幼師既話

另外
無心讀唔好讀

亦都有人業都未畢就退學

呢行其唔係報紙吹到咁好

有野想問可以係到問

唔驚又唔怕醜既即管搵我

HD啲分仲要唔低

當年我地面試仲要試教..要諗活動..面試人地睇得出你有冇準備

幼教hd有無ocamp玩
打算10號去睇睇

睇你講野都知你唔係freshman
中數hi

留個tg

咁多年泥
同你地行下學校

真係做個幼師既話

另外
無心讀唔好讀

亦都有人業都未畢就退學

呢行其唔係報紙吹到咁好

有野想問可以係到問

唔驚又唔怕醜既即管搵我

HD啲分仲要唔低

幼教hd有無ocamp玩

以往一直都有
我當年都有玩,識定d朋友仔做功課都好既
中數hi

留個tg

https://t.me/Sittttttt
想問下Elpa個形式係咪好似考dse咁有4份paper考?
咁多人問HALL就野我就照番以前既POST改下答番

基本上,所有一年級的Freshmen都能夠必宿住Hall(限UGC DEGREE)
而事實上,舍堂教育乃部份其他大學生朝思暮想的,機會難得,建議入住。

宿舍數目有四:

1.羅富國堂(舊稱Hall A)(宿生會名:阿波羅)

2.葛量洪堂(舊稱Hall B)(宿生會名:帝葛)

3.柏立基堂(舊稱Hall C)(宿生會名:圍家獅)

4.賽馬會學生宿舍(俗稱 JC)(宿生會名:索馬里)

基本上,前三者(羅富國堂、葛量洪堂、柏立基堂)的格局是一樣]的,
都是十一層高。
七樓是Common floor,有活動室及宿生會的"小食部"(基本上個個HALL差唔多都,有D有波睇,有D有碟租,建議自己親身行HALL TOUR)

宿生每兩個人一間房,男女分層,一般都是6,8樓是男性樓層。(只知柏立基堂今年男性有1,6,8三層)
除一樓外,其他樓層都是每個翼共同一個大的洗手間+浴室(只有一樓因為只有一個翼,而低層的洗手間與浴室分置)。
茶水間亦都係,每層1-2個。有電爐,雪櫃,高清電視.但不同樓層的茶水間大小間格不一..

位置方面,這三個宿舍是平排的:
羅富國堂最近巴士站;
葛量洪堂在中間(近音樂系用的音樂室);
柏立基堂近中央廣場(最近CENTRAL PLAZA)

水電費上,此三傳統式宿舍就只係自己房開冷氣、洗衣,乾衣需要用學生證(又名「教院通」)拍卡扣錢。其他一般既房間用電係宿費已包的。
冷氣費用:平均一晚5元-10元不等,睇你開幾大幾耐,以每度電計
洗衣費:5元一次
乾衣費:2元十分鐘 ($10 左右就乜都乾哂)

賽馬會宿舍(下簡稱JC),佢係另一個模式既宿舍黎。
賽馬會宿舍位於BLOCK E附近
全教院唯一一個"男女同層"宿舍,亦都係唯一一個獨立屋式宿舍。但係唔同屋的
有分九人屋及十二人屋。當中包含單人、雙人及三人房。

當然,亦都有宿生會既"小食部"同活動室。 分別係105室及605室。

不過JC"家居式"既住宅就好似出面租屋咁,每兩個月需交一次電費。(每人大約200元一個月)
每間屋既水費及煤氣費就唔洗交。每星期就會有一日有人黎清潔大廳同走廊。

大家咪撚聽咁多人講咩HALL好咩HALL好
自己去行HALL TOUR啦好心就

如果無乜心水就行JC再加 A B C是但一個HALL啦,因為JC個格局同其餘三個HALL有D出入。

一定要去HALL BRIEFING

好重要所以講三次
打算10號去睇睇

打手
打算10號去睇睇

spy做到咁柒
Hall a b c 冷氣費轉咗用八達通拍 好似係
打算10號去睇睇

spy做到咁柒

句spy根本係畫龍點睛
有冇人ICT呀
打算10號去睇睇

spy做到咁柒

唔阻住你ff了
asso上edu
聽讀緊edu fd子講ge
10號去註冊完咪知咩事lo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞