《MF Ghost 燃油車鬥魂》 討論區(1):頭文字D 後作,動畫1 Oct 登場!

1001 回覆
41 Like 3 Dislike
係動畫畫撚到下下飄移
漫畫基本上佢飄移得都有旁白話佢飄移
同埋有時佢係慣性slip angle咁過, 睇得出佢本身成架車都係oversteer
作為低馬力車, 向夏利用呢點出彎提早比油keep住高轉
佢架86輕d有冇影響?
一定有, 一來輕車要用廢tire, 二來輕車無重車咁穩定
i mean 架車輕
反而對個軚的損耗低
呢樣係一定
你行路識控力鞋底會比其他人耐磨
只不過佢既控力係控油門
所以上面問
"片桐架GT86甩住入灣條胎要打橫行點會襟過其他grip跑法嘅車 唔會輸胎耗都輸死咩 尤其仲要咁長途"

會唔會因為佢馬力細*車輕,反而架車可以經常用甩尾都唔會造成太大軚的損耗
如果用賽車場嘅玩法就一定係Grip住去先有利
但因為MFG係賽日本國道, 路窄, 路況差, 無run off
用rally 跑法可能先係最適合

而且就係因為佢馬力細+車輕, 可以用盡架車馬力先可以快
其他啲super car就算有6-700匹馬力但如果用唔盡嘅話
啲馬力同重量就只係負擔嚟
講緊條軚
馬力用唔盡個問題就易明
普通賽車場係特登設計黎鬥馬力
但唔反映真實行馬路會快

mfg似係想prove
咩車行普通馬路先係最快
推翻超跑係最快的concept
涼介講明MFG係"公路最速理論" 嘅最終答案
你睇返頭D, 涼介一早已經為咗同86鬥而Tune 低咗馬力
而且又有86舊engine 唔夠馬力無得鬥呢件事
其他重野一直都係想表達賽車係追求平衡而唔係一味改勁架車就有得贏

好似而家第一戰咁, 佢不停強調夏向無馬力贏唔到呢件事
同時同緊GTR 同埋頭車兩架波子對抗去講大馬力又唔係大哂

當然仲有一點就係, 動畫出場人物入面
除咗夏向, 德國佬, 同17歲變態佬3個之外
其他十幾人都係唔入流嘅角色嚟
就係所有條件加埋先有呢種用細車贏大車嘅劇情出現
藍波子佬話垃利佬有料,佢算入流?
阿媽似家姐多啲
側面講重野秀一對真正賽車知識唔夠多。
“公路最速理論”,唔係“賽車場/賽車最速理論”。

呢套理論係用來Street racing。

如果係公路,涼介的理論可能係yes,但賽車場係另一個世界。

PS:公路本來唔係為競速而專門設計的道路,其實Street racing對賽車手非常危險。
如果巴打攞比較接近公路賽的例子,例如有用平日行車公路的澳門賽車,會更加易說服人。

F1專門賽道,同MFG公路競速係兩回事。
Street racing唔俾改車, 邊個會陪佢玩

改車係賽車不可或缺的一部分. 只能夠限制車可以點改, 唔可以完全唔俾改.

仲有, 改車其中一個目的, 係更能保護racer安全(雖然劇中D車, 我睇唔到任何保護racer的改裝, 大佬你直路講飛300km/h, 架車連內部防撞架都冇, 係唔係攞車手條命來玩?).
仲有, 劇中有幾個明顯危險超車行為, 無論乜嘢類型賽車, 都禁止用任何碰撞對手車身方法去超車的. 因為撞人架車, 無論用超車定被超車者都好危險. 定涼介想講佢套"公路最速理論", 要車手攞條命去搏?

宜家係賽車, 唔係碰碰車.
講起負磅

記得R32 Group A 喺東望洋俾人加咗成百幾kg搞到R32六百幾匹車都唔夠得三百幾匹嘅M3同190E鬥(雖然唔加磅都重人DTM車將近300kg)
唐仔今年叫好?你認真?
現實無神人可以大放對手? Max 同主席Equal Car 佢地兩個場均差幾多秒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞