《MF Ghost 燃油車鬥魂》 討論區(1):頭文字D 後作,動畫1 Oct 登場!

1001 回覆
41 Like 3 Dislike
啲手指咩事
陷家剷醬爆黎嘅
北條家去左邊

香織屋企要揀死神
男主戰績會唔會吹大咗
個個比賽都拎冠軍
涼介好似叫主角唔好玩多年
其實同啲現實啲f1世界冠軍差唔多
夏向, 德國佬係比拓海更跨張, 天才中的天才.

BTW, 想問一下, 現實上業餘/半職業車手實力同賽車意識, 係唔係真係同夏向, 德國佬呢類由細賽車賽到大 + 受專門訓練的全職業車手差咁遠?
夏向呢個profile, 等於英超頂級球星去旺角街場踢喎.

對頂級職業車手來講, 長期降Level玩低水平比賽, 會令自己水平下降架, 如果涼介咁講, 其實係為佐夏向前途著想, MFG唔係適合佢同德國佬呢種世界頂級車手水平的競賽平台.
簡單D來講, 呢兩年德國佬同夏向先後過來玩MFG, 以斷水流大師兄的姿態俾一眾MFG old sea food一個震撼教育, 等呢群street racer知道"天外有天, 人外有人", 已經好足夠.
好鍾意片頭片尾曲
Euro beat 同 舊時日本city pop 風
呢個係漫畫入面的"平行世界":

我哋所處的現實世界, 英國冇"皇家達寧頓堡賽車學校", 係重野秀一自己吹出來

不過, 現實世界保時捷, 可能真係有專屬的駕駛學院, 不過就算有, 其主要目的應該都唔係為佐培養出頂級賽車手, 而係為不斷改進汽車技術, 培養車手算係副業/副產品.
片尾我少少諗起夕愁想花
don't stop the music tonight~~
一定贏到文太揸gc8撚拓海,咪就係話佢知車既性能有極限
後面唔靠負碌都諗唔到點寫佢贏館智幸神之手
頭d想睇神手神腳vs文太

btw拓海揸掃把佬贏唔贏到文太86
一定贏到文太揸gc8撚拓海,咪就係話佢知車既性能有極限
後面唔靠負碌都諗唔到點寫佢贏館智幸神之手

果場係第一次出現熄燈,已經好型可以比拓海贏
但作者想比面職業車手先寫有動物
漫畫有寫呢場比賽冇公開,因為比面對手係職業車手
島達也好似係打工仔

高橋家係開醫院,北條家可能仲有錢香織老豆要佢嫁比北條院長個仔加藤鷹

不過mf ghost未出現
呢套節奏同重點位真係錯哂
明明之前過頭係好緊張同爆BGM
破風你搵個唔吸引配角去扮感動
進度好慢但好爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞