(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區220新手問嘢睇#1

978 回覆
2 Like 2 Dislike
1.你想要咩成果?身形?力量?心肺?
2.跑到頭暈,你跑得好快?有無試過跑慢D?呼吸係咪好急好亂?
3.其實跑步心肺野可能過隔離post 問好d
井多少少?
可以食到TDEE 或者tdee-200~300
Protein 食體重kg x 1.6-2.2g

以上keep住玩一段時間無出現力量組數下降可以加cardio加快減脂,不過唔好太耐太密
其實20%body fat都唔太需要話特別cut嘅
除非真係想好lean
有錯請指正
佢個bicep

唔睇身材嘅話個頭好似呀旺
好少人隻手乾到啲 fiber好似佢咁癲
操到好似有幾舊bicep咁想摸下
利申非gay
一下都做唔到
2日食多
1日食少
慢慢增
你全部都講d唔講d 無哂d重點
你深蹲幾下/幾set會暈 係做幾多下,幾重,幾多rpe會暈先屌
你跑步又係 跑幾耐,咩配速會暈先?
其實大方向就係progressive overload
姐係比如你做3set 100kg 10下 rpe9-10既深蹲會暈 咁轉做3set 70kg 8下 rpe6既又會唔會暈?
講撚到尾 無論健身又好跑步又好 都係揀個合適強度去練 慢慢加強嫁姐
講真 個撚個推到極限超負荷都又暈又嘔嫁啦
你咪減低強度 然後慢慢加囉
你跑步會暈既 咁咪由行路開始 慢慢加快速度囉
操左8年都柒柒下咁 想要咩方向
好明顯操咗8但係冇研究過點操,日日9操
我都唔想串你
但都認真同你講
其實你就係咁撚削,頂唔順個強度
但你又ego又急功近利
所以跑慢d/轉快行,深蹲做bodyweight/吉bar/輕重量又唔肯
咪搞到咁囉
乖乖地腳踏實地 由頭練起啦
做啞鈴平板臥推 做完之後再做上胸臥推無力 點算好
唔做深蹲 做其他
Thanks,咁多位師兄,聽你地講完,我都諗過,我其實都知自己咩問題,只係成日覺得操左8年冇咩成果好灰,每次就急想黎追上去,我已經搵到我個方向,就係慢慢操接受現實
做輕啲囉
做上胸先
自己del應該
無計,條友真係太on9
佢有卧推賽架
啲人問佢啲女ig, 條友就唔知做咩上晒頭發癲屌人伸手黨殘廢唔識image search仲要之後啲j圖post都單單打打,#1放圖又加句依度唔養懶人殘廢過主
其實零零碎碎都有人同佢嘈下,條友就周圍咬人博嘴,又話人好嬲自己撚晒,其實最嬲就係佢

之後仲連開po話人殘廢唔識自己search去到早兩日開咗個po,懶醒諗住撚人標題大包米有ig入面就一包金象牌加一條網購嘅ig link之後就俾人report宣傳禁咗言

最後被撚得最勁既就係自己

尋晚解咗封諗住試水温出女po, 點知個個都串佢賣米,一時受唔住就自盡咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞